Сърцето е най-важният и чувствителен орган в човешкия организъм. На всякакви преживявания, било то радост или тъга, щастие или мъка, то реагира с ускорена дейност, тоест темповете на сърцебиене се увеличават.

Много често тази ускорена сърдечна дейност преминава в пристъпи.

Най-общо казано има 2 групи сърдечни заболявания – първата, предизвикана от инфекции, а причина за патологиите от втората група са душевните преживявания на човека.

Ако диагностиката на заболяванията на сърцето от първата група достатъчно лесно се извършва в съвременните лаборатории, то тези, които са предизвикани от психологически преживявания, се проявяват чрез ускорение на сърцебиенето, нарушение на сърдечния ритъм.

Характерна тяхна особеност е, че могат както да изчезнат внезапно, така и да се появят по същия начин.

Към тези сърдечни заболявания се отнася и сърдечната невроза.

Защо възниква?

Сърдечната невроза възниква на фона на системна невроза, предизвикана от негативни преживявания, стрес, емоционални сътресения. Стресът е защитна функция на организма, под негово въздействие се ускорява сърдечната дейност, кръвта започва да циркулира по-бързо.

Организмът се приготвя за бягство, за спасяване, за бързо вземане на решения. Това е един от рефлексите, които са заложени в природата на човека.

Разбира се, такива методи за спасение едва ли биха могли да помогнат в ежедневния живот за справянето с възникващите проблеми, но организмът не се научил по друг начин да реагира на страха, на преживяванията, на опасността.

Най-често към заболяването са предразположени млади хора и жени в периода на климакса – това е предизвикано от изменения в хормоналния фон.

Обикновено основата на тази сърдечна аномалия се поставя в детството, когато родителите много често заплашват детето с техните истерични пристъпи.

Хората, страдащи от сърдечна невроза, винаги се разкъсват между 2 противоположни чувства – желанието винаги да бъдат с майка и стремежът да станат самостоятелни.

Кардиофобите живеят в постоянни конфликти с роднините и близките си хора, те се боят от раздяла, но същевременно се стремят към нея.

Какви са симптомите?

Заболяването се проявява в повечето случаи индивидуално при всеки човек, като при отделните пациенти симптомите могат да бъдат напълно различни. Но съществува една главна характерна особеност на това нарушение и това е, че по време на пристъп на човек му е много лошо.

Пристъпите са много болезнени, като симптомите могат да бъдат различни. Сред проявленията много се наблюдава сърцебиене, повишено артериално налягане, пронизваща или тъпа болка в сърдечната област, затруднено дишане, повишена активност на потните жлези, разстройства на съня смущения в сърдечната функция, слабост.

Един от най-характерните симптоми на невроза на сърцето е болка в сърдечната област, която се съпътства от изтръпване на крайниците, световъртеж.

Болезнените усещания могат да продължат няколко часа и дори няколко дни, при това да не бъдат много болезнени.

Лечение на сърдечна невроза

Водещо място при лечението на това заболяване заема психотерапията. Ако болният не може да бъде успокоен по време на пристъпа, то тогава му назначават транквиланти или бета блокери.

Някои хора с това заболяване се опитват да намерят спасение в алкохола, което не е желателно, тъй като спиртните напитки не лекуват невроза, а прекомерната ѝ употреба нанася голяма вреда на организма.

В процеса на прилагане на психотерапевтичните методики се открива причината за поява на пристъпа, пациентът се обучава правилно да разрешава конфликтните ситуации.

Колкото по-рано започне лечението, толкова по-големи са шансовете за успех.