Какво представлява кускуса?

Това е вид зърнена храна, която се приготвя по определен начин от твърди сортове пшеница, просо, ечемик или ориз. Неговата родина е Мароко, където едноименното ястие от него се счита за национално.

Технологията на производство на кускуса е подобна на тази на макаронените изделия. Но неговите форми са много малки, с диаметър 0.5-2 мм. В кулинарията най-често се използват зърна с диаметър 1.2 мм.

Кускус – полезни свойства

Това е вид зърнена храна, както бе посочено по-горе, която се приготвя от различни видове зърнени култури, но най-често на пазара се среща кускус, който е произведен от пшеница.

Поради високото си съдържание на сложни въглехидрати кускусът е предпочитана и у нас храна за закуска, тоест за първо хранене за деня.

Какви са полезните му свойства?

1. Богат е на витамин В5, който въздейства благоприятно на жизнения тонус, спомага за укрепването на имунитета, способства за преодоляването на хроничната умора и с депресията и дори лекува безсънието. Освен това витамин В5 подобрява регенерацията на кожата и на косата.

2. Съдържа голямо количество важни микроелементи – фосфор, калий, желязо, мед и растителни влакна – способства за нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.

3. При употреба на този вид зърнена храна се наблюдава стабилизиране на водно-солевия обмен.

4. Също така стимулира и мозъчната дейност.

5. Благодарение на калия в състава на кускуса, с течение на времето сърдечният мускул укрепва;

6. Кускусът се препоръчва на желаещите да отслабнат, тъй като е идеален като диетичен продукт – състои се 70% въглехидрати, необходими за дългото усещане за ситост.

Освен това този вид зърнена храна има среден гликемичен индекс, тоест в организма се разгражда със средна скорост. Затова е много добра храна за хората, които желаят да отслабнат и не е празен въглехидрат.

7. Спомага за повишаване на нивата на хемоглобина, а тези на „лошия“ холестерол, напротив, се понижават.

8. Благодарение на високата си хранителна стойност и калоричност кашите от кускуса се препоръчват за спортисти, за хора в напреднала възраст, за деца.

9. Благодарение на високо си съдържание на мед, кускусът предотвратява развитието и възникването на заболявания на ставите, а също и способства за синтеза на женски полови хормони.

10. Кускусът предотвратява ранното посивяване и преждевременното стареене на кожата.

Важно!

Кускусът е висококалорична зърнена храна, която прекрасно се съчетава с риба, морски дарове, зеленчуци, месо, плодове – сушени, ядки и подправки.

Вредни свойства и противопоказания на кускуса

1. Въпреки средният си гликемичен индекс, диабетиците са длъжни да подхождат внимателно що се отнася до присъствието на кускуса в техния хранителен режим – възможно е да влоши протичането на заболяването, ако се прекалява.

2. Индивидуалната непоносимост към пшеница и други зърнени култури, хранителната алергия към този продукт се явяват противопоказания към употребата на кускус.

3. Ако човек е с наднормено тегло, то употребата на този вид зърнена храна се разрешава в рамките на правилното хранене и диета.

Ако вие добавите кускусът към своя обичаен нездравословен хранителен режим, състоящ се от бързо приготвени храни, захарни изделия и други вредни съставящи го храни, то е много вероятно да допринесе за допълнителното увеличаване на теглото, поради високата му калоричност.

Енергийна стойност – 376 килокалории за 100 грама сух продукт

• Белтъчини – 12.8 грама;
• Мазнини – 0.6 грама;
• Въглехидрати – 72.4 грама;