Сардина, позната и с названието сардела, е малка морска риба с дължина 15-20 см, по-рядко достига до 25 см, принадлежаща към семейство Селдови. Гърбът ѝ е със синьо-зелен цвят, двете страни на тялото и корема ѝ са сребристо бели.

Това е една от най-красивите риби – на гърбът ѝ могат да се забележат няколко от цветовете на дъгата.

Начинът на живот на сарделата не е достатъчно добре изучен – известно е, че през лятото от по-дълбоките части на морето тази риба излиза към бреговете на Атлантическия океан и след това отново изчезва за продължителен период от време.

Към басейна на Атлантическия океан принадлежат Средиземно и Черно море, в което сарделата се среща в по-ограничени количества.

Хранителна стойност на 100 грама сардела

Атлантическата сардина, която се предлага на българския пазар съдържа около 20 грама белтъчини, 9 грама мазнини, а енергийната ѝ стойност е 250 килокалории.

Полезни свойства

Едно от най-важните преимущества на сарделата се състои в това, че нейното месо е един от най-добрите източници на белтъчини, а също и лесно се усвоява от организма.

Освен това в състава на сардината влиза целия набор от необходимите за поддържането на здравето на човека елементи – цинк, фосфор, калций, калий, йод, магнезий, флуор, а също и някои други.

Сардината е доста калорична храна, а ненаситените мазнини, на които тази риба е богата са много по-полезни, отколкото тези от животински произход.

Във връзка с широкия спектър полезни свойства, които сардината притежава, нейната консумация се препоръчва на бременни жени, а също и на тези в период на лактация.

Доказана е ползата от сардината за костната система, тъй като при редовната употреба на тази риба се понижава риска от възникване на артрит и атеросклероза.

Тъй като в състава на сарделата има никотинова киселина, тази риба спомага за подобряване на състоянието на нервната система и дори притежава свойството да ограничава симптомите на психическите разстройства.

Богатата на калций сардела е необходимо да се консумира за профилактика и лечение на артроза и остеопороза. Съдържащият се в нея силен антиоксидант коензим Q10 е ефективен срещу преждевременното стареене на кожата.

Високите нива на желязо в сардината, я препоръчват в задължителна част от хранителния режим на хората, страдащи от дефицита на този минерал.

А в 100 грама от тази риба се съдържат необходимите за ден на човешкия организъм количества от витамин В3 и В6, мастни киселини, цинк и фосфор.

Консумацията на сардела е необходима за профилактика на онкологични заболявания, при имунна недостатъчност.

Отделно от това, сардината се отнася към малките видове риби, които не натрупват живак в опасни количества, а следователно не представляват опасност за човешкия и в частност за детския организъм.

Оптимално е да се употребява по 350 грама сардела седмично.

Противопоказания

Не трябва да се употребява сардина в случаи на индивидуална непоносимост, а също и при подагра и предразположеност към отлагане на соли различни от калциевите в костите.

Хората, страдащи от хипертония, е необходимо да знаят, че тази риба повишава кръвното налягане.

При различни заболявания на стомашно-чревния тракт лекарите препоръчват яденето на задушени сардини или в доматен сос без добавена на мазнина като например олио или друго растително масло.

Хората, страдащи от затлъстяване не е желателно да злоупотребяват с тази риба, поради нейната висока калоричност.