Фоликулит представлява често заболяване на кожата, при което космените фоликули се възпаляват. Това обикновено се дължи на бактериална или гъбична инфекция.

Първоначално се появяват малки червени подутини или пъпки с бели връхчета около космените фоликули – малки джобове, от които израства всеки един косъм.

Инфекцията може да се разпространи и да се превърне в незарастващи рани с коричка.

Заболяването не е животозастрашаващо, но е възможно да предизвика сърбеж, болки и неудобство.

Тежките инфекции могат да станат причина за загуба на коса и поява на белези след отзвучаване на възпалителния процес.

Ако заболяването е в лека форма, то най-вероятно ще се разреши от само себе си в рамките на няколко дни с прилагането на някои мерки в домашна условия.

Но при по-сериозни и повтарящи се фоликулити, е препоръчителна консултация с лекар.

Какви са симптомите?

• Съвкупност от малки червени подутини или пъпки с бели връхчета, появяващи се около космените фоликули.

• Пълни с гной мехури, които се пукат с малко по-силен натиск от горната им страна;

• Зачервена и възпалена кожа;

• Сърбеж или парене на кожата;

• Чувствителност или болка в засегнатия участък на кожата;

• Големи подути неравни повърхности;

Потърсете лекарска помощ, ако заболяването е обхванало големи участъци от кожата или ако характерните му изяви не отзвучат в рамките на няколко дни.

Възможно е да възникне необходимост от прилагането на антибиотик или противогъбично лекарство, което да спомогне за овладяването на инфекцията.

Видове повърхностни форми на заболяването:

• Бактериална форма – това е най-честата разновидност на заболяването, характеризираща се със сърбеж, пълни с гной подутини.

Когато се засегне областта на брадата на човека, тогава клиничното състояние се означава като сърбеж на брадичката. Най-често възниква в резултат на инфектиране с бактерии, обикновено Staphylococcus aureus /стафилокок/.

Стафилококовите бактерии обитават кожата на човека постоянно и представляват част от нейната микрофлора. Но е възможно да създадат проблеми, ако навлязат в тялото чрез рана или порязване.

• Гореща вана или псевдономас – причинява се от бактериите псевдономас.

Човек може да бъде изложен на тези бактерии на много места, като например в горещи вани и отопляеми басейни, в които концентрацията на хлора и ph на водата не са добре регулирани.

Обикновено се развива обрив във формата на червени, кръгли, сърбящи подутини около 1-4 дни след експозицията на бактериите. Възможно е впоследствие кожните лезии да прогресират в малки пълни с гной мехури /пустули/.

• Псевдофоликулит на космите на брадата – представлява възпаление, дължащо се на растящи навътре косми и е най-забележимо по лицето е шията.

Възможно е да се развие и в областта на слабините, ако кожата не се овлажнява достатъчно при бръснене или отстраняването на космите се осъществява прекалено грубо.

• Питироспорум фоликулит – най-разпространен е сред тийнейджъри и мъже на зряла възраст.

Причинява се от гъбична инфекция и предизвиква хронично поява на червени, сърбящи гнойни пъпки по гърба и гърдите, а понякога на шията, раменете, горната част на ръцете и лицето.

Лечение на фоликулит

По леките случаи се повлияват добре и на лечение в домашни условия.

За тази цел можете да направите следното:

• Прилагайте топла и влажна кърпа или компрес върху засегнатия участък на кожата. Правете тази процедура няколко пъти дневно. Навлажнявайте кърпата в солен воден разтвор – 1 чаена лъжичка готварска сол в 500 мл. вода или 2 чаши;

• Опитайте да нанасяте върху засегнатата зона различни кремове, мазила и мехлеми, като можете да се консултирате в тази връзка с фармацевта в аптеката;

Нанасяйте успокояващи кожата лосиони. Опитайте да облекчите сърбежа по кожата с лосион, съдържащ овесени ядки или с хидрокортизонов крем, който се отпуска без рецепта в аптеките.