Често се поддаваме на изкушението бързо да загубим някой килограм и се възползваме от съвети или диети, които обещават много бързи резултати.

В повечето случаи резултатите от диетите закъсняват, а стриктното им спазване може да се окаже истинско предизвикателство. Как да запазите хранителния си режим, когато хората около вас се хранят с любимите ви преработени храни?

Възползвайте се от 9-те вдъхновяващи съвета, които ще ви помогнат да постигнете и запазите желаното тегло.

Помнете, че теглото трябва да се губи постепенно

Не забравяйте, че загубата на килограми никога не трябва да бъде прекалено бърза. Ефектът от мигновените диети за отслабване не е продължителен. Ако сте натрупали излишни килограми през годините тялото се нуждае от време, за да свикне с рязката промяна в начина на хранене.

Започнете диетата с приятел

Това може да се окаже един от най-лесните и приятни начини, да се отървете от ненужните килограми. Подкрепата от приятел ще ви помогне да постигнете по-добри резултати. Това е чудесен начин да укрепите приятелството си, като преминете заедно през ежедневните изкушения.

Не бъдете прекалено строги със себе си

Ако сте прекалено стриктни в спазването на диетите и се лишавате от любимите си сладкиши е крайно време да спрете! Проучванията показват, че хората, които спазват стриктна диета са склонни по-лесно да я нарушат. Това означава, че няколко парченца шоколад са разрешени, но разбира се, в разумно количество.

Не си поставяйте невъзможни цели

Колкото по-големи са целите ви, толкова по-голяма е опасността да загубите оптимизма си. Доказано е, че хората, които си поставят по-малки цели за загуба на теглото постигат по-добър резултат, а и понижават шансовете за негативни последици върху здравословното си състояние.

Поставяйте си лесно изпълними цели

Ако се надявате да изгубите десетки килограми за една година със сигурност ще срещнете трудности, понеже дълго време ще се наложи да спазвате хранителен режим и често това ще бъде причина да се обезсърчите. По-добре разделете календара на междинни етапи, в които да губите малка част от излишните килограми. Отпразнувайте успеха си, като си направите малки празненства всеки път, когато загубите 10 килограма от теглото си.

Не сравнявайте постиженията си с тези на другите хора

В повечето случаи, ако сравняваме постиженията си в борбата с килограмите, с тези на останалите хора резултатите могат да доведат до състояние на депресия. Важно е да си определите постижима цел и да бъдете упорити, докато я осъществите.

Не измервайте теглото си всяка седмица

Честото измерване на килограмите може да се окаже подвеждащо. В много случаи, ако сте постигнали добри резултати през първата седмица, през втората загубените килограми ще са много по-малко. За да поддържате духа си използвайте кантара само 2 пъти в месеца, по този начин ще сте по-удовлетворени от постиженията си.

Разнообразете диетата си

Голямото разнообразие от вкусни плодове, зеленчуци, шейкове и здравословни сандвичи ще ви помогнат да не изпадате в отчаяние и да се придържате към диетата си по-дълго.

Забравете за вината

Чувството за вина, може да ви ощети емоционално, особено ако сте допуснали грешка. Дори постоянно да нарушавате диетата си, трябва да продължите напред. Не забравяйте, че повтарящите се провали се срещат при всяко ново начинание.