Ябълките са източник на много витамини и минерали, а особено ценни са заради съдържанието на пектин. Той помага за намаляване нивата на лошия холестерол, предпазва от диабет тип 2, създава усещане за ситост в стомаха и по този начин прави ябълките подходящи при диета за отслабване.

Децата също трябва да консумират ябълки всеки ден.

Знаете ли защо трябва да включите в детското меню поне една ябълка дневно?

Независимо дали прави физиономии или обича този вкусен плод, детето ви трябва да се храни с една ябълка, поне веднъж дневно. Въпреки че повечето деца притежават енергия в излишък, при някои липсата на здравословно меню може да бъде причина за загубата й. Ябълките осигуряват хранителни вещества, които са от основна необходимост при растежа на децата. Прочетете 5-те причини, които ще ви убедят да включите в детското меню този изключително полезен плод.

Ябълките помагат за укрепване на здравината на детските кости

Ябълките са богати на бор. Това е минералът, който помага на тялото да абсорбира магнезий и калций, които са важни за укрепването на детските кости. Известен факт е, че растежа на костите продължава през цялото детство. Ако добавите ябълки към детското меню ще осигурите всички необходими хранителни вещества за правилния растеж на зъбите и костите.

Ябълките са богат източник на витамин С

Портокалите не са единственият източник на витамин С. Знаете ли, че една ябълка осигурява около 14% от препоръчителната дневна доза на витамин С? Понеже тялото не съхранява този витамин е от решаващо значение да се консумират храни, богати на витамин С всеки ден. Той помага за стимулиране на детската имунна система и предпазва от грип и настинка. Ако детето ви не обича да се храни с ябълки всеки ден, добавете ги към овесени ядки, пресен изцеден сок, шейк или кисело мляко.

Ябълките са отличен източник на здравословни въглехидрати

Децата се нуждаят от въглехидрати, за да останат активни през целия ден. Има много източници на въглехидрати, но ябълките са сред най-здравословните от тях. Те съдържат много фибри и малко захар, което ги прави идеални за междинни закуски.

Ябълките са отличен източник на пектин

Никога не е твърде рано да започнем да мислим за превенция от рака. Ябълките съдържат пектин, който помага за предотвратяване на високия холестерол, сърдечните заболявания и е ефективен при борбата с рака. Освен това подобрява храносмилането и лекува диария. Въпреки това при здравословни проблеми се консултирайте с лекар възможно най-скоро.

Ябълките са богати на витамин А

Ако сте абсолютно сигурни, че купувате органични ябълки, които не съдържат пестициди или притежавате собствена овощна градина не изхвърляйте обелките от ябълките, тъй като те съдържат витамин А. Той е от огромно значение за детския организъм, както и за развитието на зъбите и костите.

Изследванията показват, че предпазва децата от инфекции и подпомага растежа и здравето на тъканите и клетките в организма особено на тези в кожата, ноктите и косата. Ако не сте сигурни, че ябълките не съдържат пестициди ги обелете преди да ги дадете на детето си.

Ако то не обича вкуса на обикновения ябълков сок или резенчета плод използвайте фантазията си, за да го добавите към невероятно вкусните закуски и десерти, като мини ябълков пай, плодови салати или шейкове. Понякога, за да се уверете, че вашето дете получава всички основни хранителни вещества, трябва да прибегнете до малки трикове. Ако все пак не се досещате, как да добавите ябълките в детското меню използвайте интернет и изобилието от неустоими рецепти, които ви предлага.