Раждането може и да изглежда като неизбежна част от житейския цикъл, но според известен френски акушер-гинеколог, жените съвсем скоро е възможно и да загубят способността си да раждат по естествен начин.

Водещият френският специалист Michel Odent в областта на акушерството и гинекологията смята, че в бъдеще жените могат да бъдат в състояние да раждат децата си по естествен път и дори да кърмят бебета си, поради масовото използване на модерна апаратура.

84-годишният акушер-гинеколог, който пръв започва да налага раждането във вода в болниците, наскоро представи новата си книга „Имаме ли нужда от акушерки?“.

Раждането до такава степен е „овладяно“ от съвременните медикаменти и апаратура, че жените са изложени на сериозна опасност от това да загубят способността си да раждат без чужда помощ.

Michel Odent отбелязва, че продължителността на родилния процес средно е много по-дълга, отколкото преди 50 години. А при огромен брой бременни жени се прилагат медикаменти и хирургични процедури, заместващи естественото раждане.

Френският гинеколог цитира изследвания, показващи, че при жените, които са раждали между 2002 и 2006 година първата фаза на раждането при тях средно е била 2.5 часа по-дълга, отколкото при тези, родили между 1959 и 1966 г.

„За мен това е доказателство за очевидното – жените, които своите естествени способности сами да раждат децата си. Това е всъщност и предизвикващото тревога явление – броят на жените, които раждат по естествен път с всяка изминала година става все по-малък“.

Odent сочи като основна причина за това явление възможността жените да избират цезарово сечение по желание, тоест без да има медицински показания за извършването му.

Той привежда статистически данни за Великобритания, където 166 081 раждания – повече от 25% от общия техен брой – са били чрез цезарово сечение, като между 2013 и 2014 година се наблюдава тревожната тенденция на лекото покачване на броя на такива хирургични процедури.

В България дори статистиката е още по-тревожна, тъй като вече над 40% от всички раждания се извършват с цезарово сечение и далеч надминаваме по този показател и Великобритания. За сравнение Световната здравна организация препоръчва праг от 15% на раждания със секцио.

При такива нива се приема, че ражданията с цезарово сечение са само по медицински причини. У нас повечето акушер-гинеколози използват като аргумент за родоразрешение със секцио техния таз на родилката.

Преди 1989 година е съществувало нещо като негласно правило, че ражданията с цезарово сечение в българските лечебни заведение не следва да надминават 8-12%. Но през последните 25 години картината доста се измени като в някои европейски държави картината е сходна с тази в България – Италия, Португалия и Кипър.

В тези държави ражданията с цезарово сечение спрямо общия брой са приблизително, колкото у нас. В по-развитите европейски държави с по-високи нива на доходите като Австрия и Германия – този показател е около 30%.

А в страните от Северна Европа - Швеция, Норвегия и Финландия, които са с най-добри показатели за женско и детско здраве и с най-ниски стойности за смъртност на родилките и бебета, процентът на ражданията със секцио е около 17% - малко по-висок от препоръчвания от Световната здравна организация.

Но нека се върнем към твърденията на френския гинеколог, който също критикува използването на синтетична форма на хормона окситоцин за стимулиране на раждането.

Тази практика според него е изключително опасна, тъй като потиска естествения синтез на този хормон в тялото на майката. А, както знаем, окситоциът е хормонът на любовта и отговаря за изграждането на връзката между майка и бебе.