Успехът на сериала, излъчен от HBO, през май тази година, предизвика нова вълна дискусии за аварията в Чернобилската АЕЦ. А също и стана повод за редица нови изследвания за влиянието на радиоактивните лъчи върху човека и околната среда.

Водка от Чернобил, но в момента е само една бутилка

Едно от тях е проведено от Портсмунтския университет заедно с украински учени и довежда до появата на изключително необичайна алкохолна напитка.

Научният екип, начело с професор Джим Смит създава водка „без радиоактивни вещества” с помощта на съставки от Чернобилската забранена зона.

Напитката, която нарекли Atomik, се превръща в нещо като страничен продукт от 3-годишно изследване, посветено на особеностите на пренасянето на радиоактивните отпадъци върху селскостопанските култури.

Чернобилската забранена зона не е целесъобразна за извършване на селскостопански дейности, Смит и неговите колеги, че някои нейни части биха могли да се използват за ограничено култивиране на растителни култури.

Atomik може да се определи като най-важната бутилка алкохол в света, тъй като може да помогне за икономическото възстановяване на изоставените райони. Хора продължават да живеят в зоните за задължителната евакуация.

За получаване на напитката било използвано зърно, отгледано в подходящи за това участъци в забранената зона, и водата от подземните източници, които се намират на разстояние не по-малко от 10 километра от мястото на катастрофата.

Как изчезва радиацията от алкохола от Чернобил

И макар изходната смес да съдържала достатъчно стронций-90 за получаване доза облъчване количество, процесът на дестилация отстранява този проблем.

Накрая, в състава на водката остава само въглерод-14 – естествен радиоактивен изотоп, който се съдържа в много хранителни продукти и алкохолни напитки.

Засега съществува само една бутилка Atomik, но учените се надяват, че веднага щом някои юридически моменти бъдат уточнени, то ще може да се стартира пълноценно производство.

Ако това се случи, то 75% от приходите ще бъдат насочени към хората от забранената зона , както и към тези в евакуационната.

В двете зони е установен специален режим и ето защо не е толкова лесно в тях да се започне масово производство на алкохолна напитка.

Необходими са много тестове и разрешителни, за да се пристъпи към пускане на пазара на водка от Чернобил.