За това съобщава научен сътрудник от центъра, в който бе създадена първата ваксина срещу COVID-19 в света, и се позовава на директора на учреждението.

Намерения на Русия да създаде ваксина срещу COVID-19 и грип

Засега обаче се касае само за намерение за създаване на такава комбинирана ваксина. Предполага се, че се касае за препарат с двойно действие, тоест ще се поставя на 2 пъти, както и текущата ваксина срещу COVID-19.

Други подробности засега не се представят. Досега представители на медиите не са успели да се свържат с центъра, а в регистъра на започналите клинични изпитвания, който се води от здравното министерство на Руската федерация.

Първоначалната реакция на Международната научна общност бе скептична по отношение на новата на ваксина, който бе обявена за първата ефективна срещу COVID-19 в света.

В Китай са по-напред с наблюденията, тъй като предстои да бъдат направени изследвания на доброволци, на който е поставена разработена още преди 6 месеца ваксина срещу коронавирусната инфекция.

Предстоят още 6 месеца на разработена от Китай ваксина

След няколко дни ще бъдат взети проби от участниците в проучването, за да се установи какви са нивата на антителата. Разбира се, това съвсем не означава, че тази ваксина е ефективна.

Китайските учени планират да поставят още веднъж от тази ваксина, като целта е допълнително стимулиране на имунитета на участниците.

За всички останали ваксини, за които сега се провежда 3-ти етап на клиничните изпитвания са предвидени 2 дози, като очакванията са така имунитетът, който се изгради да е по-стабилен и траен.

Над 108 доброволци са с поставена ваксина срещу COVID-19 в Ухан, като препаратът, който е използван, е разработка на биотехнологична компания и китайски военен експерт. Разработката е за рекомбинантна ваксина.

Първоначално е заложено да се постави една доза от ваксината и да предпазва от COVID-19 2 години, но впоследствие е решено дозата да бъде повишена и да бъдат прилагани 2, за да може да се осигури по-силен имунен отговор.

Предстоят обаче още 6 месеца наблюдения след поставянето и на втората доза. Китайските учени са много по-предпазливи и залагат на повече наблюдения, преди да пристъпят към заключенията.