Всяка терапия се назначава само след като е поставена диагноза. Лечението на фрактура на опашната кост и до голяма степен зависи от типа нарушение, случващо се след увреждане.

Но съществуват редица препоръки, които трябва да бъдат изпълнени във всеки случаи. Това позволява да не се задълбочава ситуацията.

Ако получите травма вие или някой от роднините ви или децата на пострадалия трябва да се окаже първа помощ, като се спазват определени правила:

• Ако травмирането е станало, или родителите наблюдават симптоматиката, и следва да се помни, че засегнатото място не трябва да се опипва в никакъв случай. Още по-опасно пък е да се намества изместената кост.
• Първото, което е необходимо да се направи – е да се сложи пострадалия настрани, за да не се докосва болното място до повърхност – това ще понижи интензивността на болката и макар малко ще подобри състоянието на болния.
• За да намали отока и мащабите на кръвоизлива, на мястото на кръвоизлива следва да се сложи лед.
• За да се понижи интензивността на болката, могат да се пият аналгетика. В случай на беда, случила се с дете, лекарственият препарат и неговата доза трябва да съответстват на възрастта на малкия пациент. Затова преди употребата много внимателно трябва да се прочете инструкцията на препарата.
• След това трябва да се извика спешна помощ в дома или пострадалият да се закара до болница. Като транспортирането трябва да бъде в странично положение.

Като обезболяващо може да се използва парацетамол, панадол, аналгин.

Ако детето е травмирано, е подходящ и ефелраган. Препаратът може да се приема с мляко, сокове и обикновена вода. Дозата зависи пряко от възрастта и телесната маса на малкия пациент.

Назначава се като се изчисляват 10-15 мг на всеки килограм тегло на малкия пациент, разделени на 3-4 дневни приема.

Максимално възможно е дневното количество лекарства съответства на тегло не повече от 60 килограма. Промеждутъкът между приема трябва да е в рамките на 4-6 часа.

Към противопоказания за прием на ефералган, следва да се отнесе към тежко нарушение на функциите на бъбреците и/или черен дроб, индивидуална непоносимост.

Местният анестетик новокаин се използва в този случай с 2%

А аналгин може да се използва както перонално, така и инжекции в мускули или вената.
Вътрешно се приема преди хранене.

Стартовата дозировка за възрастни – по 250-500 мг, приема се на 2-3 пъти дневно, на малките се смята по 5-10 мг на всеки килограм тегло, разделени на 3-4 дневни приема.

Както се отбеляза по-рано, терапията в този случай е със симптоматичен характер. Ако е диагностицирано изкълчване, то лекарят, предоставяйки на болния болничен лист, и лечението протича амбулаторно.

Ако пък е поставена диагноза на фрактура, това е пряко показание за хоспитализация и постелен режим. Може да продължава в зависимостта от тежестта на патологията, до 2-3 седмици.

Като на болния му се налага да лежи само настрани. А ако на пациента му се налага да ляга, за тази цел се слага гумен кръг, който се подлага под дупето.

При травма с изместване в областта на увреждането се поставя инжекция новокаин.
Такива действия са достатъчни, за протече по-нататъшното заздравяване правилно.

При фрактура на пострадалия се назначават и калциеви препарати.

Операция при счупване на опашната кост

В повечето случаи отделилото се парче кост се намества правилно и заздравява, но понякога повторният рентген показва ново изместване, което налага операция.