Защо в интимната сфера не трябва да се забравя за средната възраст.

Интимните отношения за важни за всеки човек. Но когато сме на 20-25 години, ни се струва, че след 40 животът завършва.

Мислим, че сякаш сексът престава да е толкова хубав – ту коляното се обажда, ту кръста нещо боли. В зряла възраст сексуалната активност всъщност може да достигне до такива висини, за които дори не сме се и досещали на младини.

Кои са деликатните въпроси за интимния живот след 40

Как се променя женският организъм след 40

След 35-40-годишна възраст при жените започва верига от последователни изменения, което съвпада с началото на климакса – естествено угасване на репродуктивните функции.

В хода на този постепенен процес намалява образуването на женски полови хормони, с което се обясняват и характерните симптоми. И това се отразява на сексуалния живот на двойката, но истината е, че невинаги е по отрицателен начин.

Достатъчно е само по-подробно да разгледаме положителните последствия на тези изменения:

  • Намаляване, а след това и пълно отсъствие на вероятност от забременяване. Вече не е нужно да се мисли за контрацепция с постоянния партньор и притеснения за нежелана бременност.
  • Изменения на менструалния цикъл – редовността, продължителността и обилността на теченията. Следователно у двойките се появяват повече възможности да посветят време на себе си.

Има и отрицателни моменти, заради намаляване на синтеза на естрогени се формира сухота на лигавиците, стените на влагалището могат да се изтънят, което се отразява на усещанията. Но дори и с това можем да се справим, например, с помощта на лубриканти.

Някои жени отбелязват намаляване на сексуалното влечение, което е свързано с много аспекти. Първо, физиологични изменения в организма, натрупване на излишни килограми, сухота във влагалището и много други.

Второ, стереотипите, свързани с климакса. Съществуват данни, потвърждаващи, че приемът на някои фитоестрогени подобрява сексуалната активност, повишава сексуалното желание, потиска симптомите на менопауза и дори намалява риска от онкологични заболявания.

Фитоестрогените са алтернатива на хормоналната заместителна терапия, когато последната не е подходяща за жените.

По какво сексът след 40 се различава за мъжете и жените

Някои проблеми е безсмислено да се отричат. Например, при мъжете на 40-50-годишна възраст могат да възникнат проблеми с ерекцията, и за нейното възстановяване се изискват активни действия – физическата активност трябва да се допълни със силови упражнения, консумация на морски дарове, а също и с редовен секс.

Дори и в този случай резултатът може да не е толкова устойчив, всеки разсейващ фактор е причина за нарушение на ерекцията. Оргазъм при мъжете е възможен, дори и при средна ерекция, като качеството не се променя.

Жените след 35-40 години се чувстват във вихъра си, опитни са, знаят какво искат. Сексуалното удовлетворение се увеличава с възрастта.

Предимства и недостатъци на секса след 40

Състоянието, при което човек изпитва възбуда, но не се отпуска, се нарича сексуална фрустрация. Честите подобни случаи са причина за неврологични разстройства, за намаляване на мотивацията.

При мъжете това е една от неприятните и болезнени усещания ниско в корема и в скротума, а при жените развитие на застойни явления в органите на малкия таз, които се задълбочават от заседналия начин на живот. А това е прекият път към сериозни неблагоприятни последствия.

Липсата на редовен секс – това е фактор, влияещ на либидото. Когато при жените липсва редовен секс, например, след развод, то първите няколко месеца желанието се запазва, но ако не се удовлетворяват тези потребности, сексуалното желание намалява.

Сексът при жените също така помага за регулиране на промени в настроенията. Причината е в синтеза на хормони, и по-точно в хормона на щастието.

Недостатъците на секса за здравето на жената са много. Може би единственият недостатък са инфекциите, предаващи се по полов път. При използване на бариерна контрацепция и предпазни средства рискът се свежда до нула.

Как да направим сексът след 40 още по-прекрасен

Сексът на всяка възраст е от голяма полза, а след 40 при спазване на някои прости правила:

  • Положителна нагласа – измененията, свързани с възрастта, не са ограничения, а нови възможности;
  • Експерименти – дошло е време да опитаме нещо ново;
  • Спорт – известно е, че редовните занятия със спорт по 1-2 пъти седмично поддържат тонуса, сексуалното желание и така образуването на някои важни хормони – адреналин, окситоцин, серотонин. Съвместните занятия със спорт позволяват да се реанимират охладнелите чувства между партньорите.