Никога не изпускайте отлични възможности без причина

Ако се отказвате от интересна екскурзия само защото няма с кого да отидете, си правите мечешка услуга. Колко пъти сте искали да направите нещо весело и сте се спирали само защото не сте си намирали компания?

С мисълта, че например ако отидете на кино сами, няма да ви е толкова весело.

Ребека Ратнер, професор по маркетинг в Масачузетския университет, много години изучавала нежеланието на хората да правят нещо сами.

И смята, че заради подобни предубеждения изпитваме по-малко радост от живота.

В изследване с название – Забранено е да играеш боулинг сам, тя съобщава, че хората постоянно подценяват колко приятно би им било да видят шоу, да посетят музей или кинотеатър, да вечерят в ресторант без компания.

Не трябва да се чувствате некомфортно, ако сте решили да отделяте повече време на себе си.

Това се превръща в сериозен проблем, когато се отказвате от весело прекарване на свободното време, ако няма с кого да го споделите.

Най-малкото в живота ви ще има по-малко радост. Времето е ограничен ресурс. И по-скоро, към този вариант, който сте отложили днес, защото сте сами, няма да можете да се върнете по-късно, не е важно дали ще имате компания или не.

Ако ви вълнува какво ще си помислят хората за вас, ако ви видят да седите сами на ресторант или на кино, отпуснете – все им е едно. Случайните хора мислят за вас много по-малко, отколкото ви се струва.

Ако не ридаете по време на самотната вечеря и не крещите, защото сте сами на последния ред в киното, никой няма да ви обърне внимание.

Свобода, самостоятелност, време за размисли

Времето в самота ви отървава от демокрацията – повече не е нужно да се безпокоите за разписанието на другия човек, а само за своето собствено.

Можете да поръчвате храна, когато сте огладнели, да гледате филм, който ви харесва и в удобно за вас време, да бъдете непредсказуеми и да се извъртате – никой и дума не може да ви каже.

Не е нужно да мислите как да забавлявате още някого. Няма нужда да спазвате приличие, да се стараете да бъдете добри и да се безпокоите, дали на другите не им е скучно. Всичко, което има значение е дали си прекарвате добре времето.

Когато отделяте време само на себе си, събирате сили и енергия за общуване с другите хора.

Но най-важното, което ще ви даде самотата – е възможността да поразмислите. В главата ви има толкова много мисли, че само свободното време може да ви помогне да се ориентирате сред тях. Времето, прекарано в самота ви настройва на мисловна вълна.

Самодостатъчност – добра черта на характера

Нищо не повдига толкова самооценката на човек, колкото неговата независимост. Колкото по-малко зависите от другите от другите, толкова по-големи висоти можете да достигнете.

Когато сте сами, ви се налага да се справяте с проблемите самостоятелно.

Ще престанете да бъдете гайка в системата, учете се да бъдете многофункционален инструмент. Благодарение на това нараства и увереността в собствените ви сили, и не само в социалния аспект на живота ви, но и в други аспекти на живота ви.

Когато се обръщате за помощ само когато действително е необходимо, си помагате да разширите собствените си граници.