Независимо колко книги за новородени сте прочели или колко се чувствате подготвени за след раждането вие все пак ще получите изненади от детето ви.

Тези сюрпризи ще ви се поднасят в диапазона от недостига на мляко за кърмене до следродилно кръвотечение и непонятен плач на детето.

Ще ви помогнем да се ориентирате в напълно изненадващите моменти, които могат да очакват майката след раждането на детето.

1. Кърменето невинаги е леко

Майките се оплакват, че никой не ги е подготвил за кърменето, и често изпитват болки в зърната.
Има множество потенциални разочарования на младите майки – и те все пак са нормални.

Но преди да се разстройвате и да се разочаровате, убедете се, че сте прочели за всички възможни решения за кърменето. Тогава можете да установите, че малките промени в дневния режим са истинско спасение.

Важно е също да разберете, че не сте сами. Винаги можете да се консултирате с лекар и да си поговорите с други майки. Най-важното е да не простудявате гърдите, да пиете повече течности, навреме да изцеждате останалото мляко в гърдите и да се пазите от стрес.

2. Дрехите за повечето новородени бързо се оказват безполезни

Най-голямата изненада за мен беше, че моят син бързо порасна в първите няколко месеца. За съжаление, имахме много детски дрешки, които на практика се оказаха безполезни, пише млада майка.

Да, децата действително в първите месеци доста бързо израстват на височина и наддават на тегло. Техният ръст всеки месец се увеличава приблизително с 1.5-2 см, а теглото с 450-600 грама.

Затова и повечето дрехи, които сте купили по-рано, се оказват безполезни. Ето добър съвет – колкото и хубави да ви струват детските дрешки, не купувайте много.

За детето са необходими само памперси и пелени – те отлично оправдават себе си, тъй като са необходими на мама поне в първите 6 месеца.

3. Новородените често „пълнят“ пелените

Детето може да напълни пелените и памперсите във всеки един момент – когато отивате на гости, когато сте на рожден ден, когато изобщо не сте планирали да ги сменяте.

Бъдете готови детето да развали всички ваши планове и да си изцапа дрехите във всеки един момент. Детето може постоянно да плаче, докато пелените му са пълни.

И това не е най-приятният момент. Затова носете със себе си други дрехи и още памперси, и таблетки срещу главоболие, когато ще започне да ви боли.

4. След раждането домакинската работа става непосилно занятие

Когато жената е била бременна, тя се е справяла с всички домакински задължения – миене на чинии, приготвяне на обяд, чистене, пране. Сега, когато детето се роди, майките откриват, че нищо не успяват да свършат.

5. Кръвотечението след раждането не спира

Много жени изпадат в шок от размера на превръзките, които е необходимо да се носят няколко седмици след раждането. Това е все едно майката и бебето да носят памперси.

Да, превръзките с размери на спасителен пояс – това не е особено приятно. Но физиологията на жените е такава, че кървавите течения могат и да не минат още седмица или 2 след раждането.

При нормално раждане това не е съвсем добра ситуация. Жената след раждането е нормално да има течения максимум няколко дни. Ако кръвотечението продължава по-дълго, необходимо е да се обърнете към гинеколог.