Учени от университета на Западна Австралия стигат до заключението, че синовете на жени, преживели силен стрес при бременност, са с по-ниско качество на спермата, от мъжете, чиито майки не са преживели такъв.

Качеството на спермата в зависимост от стреса при бременност

Изследователите направили спермограма на 643 мъже на 20-годишна възраст. 20 години по-рано техните майки трябвало да попълнят анкета, в която да отговарят на въпроси на тема „С какви ситуации на стрес са се сблъсквали по време на бременност?”

Към тях се отнасят развод, известие за смърт на близък човек, тежки финансови проблеми, и т.н. Оказва се, че 63% от жените са се сблъскали с изброените проблеми поне веднъж през първите 18 седмици на бременността. А всяка седма преживяла 3 такива ситуации през това време.

Разчетите показали, че 3 стресови събития по време на бременност при жените водят до понижаване на количеството сперматозоиди при техните синове с 36%. Нивата на тестостерон в кръвта се понижавали с 11%.

Предразположението на жените към стрес в ранните срокове на бременността е опасно за развитието на детето и може да се отрази на неговата фертилност през целия живот.

Учените предполагат, че причината за това е в мъжките полови хормони, необходими за развитието на момчето. А това може и да не прерасне в безплодие, но да допринесе за влошаване на здравословното състояние.

Универсална рецепта за справяне с този проблем не съществува

Някои стресови ситуации, които силно повлияват на бременността, е трудно да бъдат избегнати, тъй като се случват независимо от нас. Единственото, което можем да променим е отношението си към тях.

Мъжкият пол е по-чувствителен от нежния, затова и стресовите ситуации по време на бременност имат толкова неблагоприятни последствия в дългосрочен план. Методиката на самото изследване е с висока степен на достоверност.

Прави се проследяване за период от 20 години, тоест от раждането на момчетата и дори преди това, от самото им зачеване, през цялото детство до началото на зрелостта.