Запекът при бременност е едно от неприятните явления, които често съпътстват специфичното състояние на жените.

Констипацията през този период може да представлява опасност за здравето не само на бъдещата майка, но и на нейния развиващ се плод.

Симптоматика на запека по време на бременност

Честотата на изхожданията при всеки човек е доста индивидуален процес. За норма се смята дефекацията не по-рядко от веднъж на 2 денонощия.

Ако изпразването на червата се осъществява на голям интервал от този, то това състояние се отнася към запека. В период на бременност настъпването на запека се проявява по следния начин:

• Честотата на изхожданията намалява;
• Обемът на фекалните маси се понижава;
• Изпражненията стават сухи и твърди;
• След дефекация остава чувство на непълно изпразването на червата;

По време на бременност могат да се проявяват всички тези симптоми или пък няколко от тях.

Причина за запек при бременност

Могат да бъдат различни. Първата причина е повишени нива на хормона прогестерон. Именно този хормон действа отпускащо на чревната мускулатура, което предизвиква нарушаване на чревната перисталтика.

В началото на бременността причина за възникването на запека може да бъде недостигът на калций и желязо в организма.
Заседналият начин на живот, който често започват да водят бременните жени също може да стане причина за запек.

Затрудненото изпразване на червата може да започне, заради недостатъчен прием на течности, неправилното хранене в периода на бременността.

Заболяванията на аналния проход – фисури, хемороиди, също често предизвикват запек по време на бременността.

Стресът, който изпитва жената през този период, нездравото вътрешно психологическо състояние също отрицателно влияе на честотата и на самия процес на дефекация.

Опасност от запек при бременност

Тъй като затрудненията при изпразването на червата водят до оставането в организма на бременната жена на вредни вещества, резултат от разпада на храната, то през стената на червата те започват да се абсорбират в кръвта. Именно това и представлява опасност за развитие на плода.

Също редовната констипация крие опасности, поради постоянното напрягане на мускулите на корема. Това състояние може да предизвика минимум развитие на хемороиди, а максимум да доведе до спонтанен аборт.

Проктосигмоидит представлява възпаление на сигмовидното и правото черво. Това е още едно усложнение, което може да се предизвика от редовен запек по време на бременност.

Вторичната форма на колита, парапроктит – възпаление на мастната тъкан, която се намира около червата, аналните фисури – всичко това са последствия от запека по време на бременност, който е опасен както за самата бъдеща майка, така и за нейното дете.

Лечение на запек по време на бременност

Методите, които се прилагат за отстраняване на този проблем са разнообразни. На първо място, е необходимо храненето да се подобри.

Необходимо е да се консумират храни, способстващи за изпразването на червата, които вероятно са ви известни.

При запек по време на бременност трябва задължително да се изключат храните с високо съдържание на растителни влакна и предизвикващи повишено образуване на чревни газове – спанак, боб, зеле, киселец.

Течността, която способства за изпразването на червата, това е чистата вода, натуралните плодови и зеленчукови сокове, млечнокиселите продукти.

Но с плодовете сокове трябва да се внимава, тъй като с тях може да се прекали много лесно, а както знаем, така се предизвиква усилена ферментация.