Силна простуда - как да я излекуваме бързо
Здравна Енциклопедия

Преди да започнем да лекуваме силна простуда, трябва да се уверим, че това не е грип. Как да направим това? Ако сте убедени, че това е простуда, можете да пристъпите към лечение, възползвайки се от тази инструкция.

Сваляме високата температура

Първата ни работа е да свалим високата температура – ако е наистина висока. Хипертермията бива „червена” и „бяла”.

Внимателно погледнете в огледалото. Ако кожата ви е пребледняла, силно ви втриса и избива студена пот, това не е добър знак, и трябва да се повика лекар.

А ако лицето е червено, имате усещане, че кожата гори, хванете за термометъра. Не бързайте да приемате лекарства за сваляне на кръвното, ако термометърът показва по-малко от 39.1.

Дайте на организма време да се пребори с вирусите и бактериите. За да се преживее по-леко този момент и да се охлади тялото, можем да се възползваме от слаб разтвор оцет или спирт.

Всяко от тези вещества се разрежда във вода 1:5 и се втрива с кърпа, накисната в приготвения разтвор. Важно е да се потърпи и да не се завиваме 10-15 минути. Температурата се измерва отново.

Все още е висока и дори се е повишила още? Тогава може да се приеме таблетка. За възрастните е подходящ Аспирин, Парацетамол или Ибупрофен, не забравяйте да се запознаете с листовката. А сега легнете, завийте се и пийте топъл чай.

Заемаме се с гърлото

При силна простуда често ни боли гърлото. Надяваме се, че не сте успели да се отдалечите от огледалото. Погледнете, гърлото е червено или на сливиците се е появила бяла плака?

Ако е последното, това може да бъде ангина, която изисква специфичен подход към лечение. И все пак, на този етап основна задача е дезинфекция на гърлото и намаляване на възпалението.

За тази цел са подходящи средства за жабурене на гърлото – разтвор на основата на пеницилин или сода за хляб. Отново легнете, завийте се и си пийте чая.

Отстраняване хрема и кашлица

При силна настинка температурата и болката в гърлото често не са единствените симптоми. Възможно е да се появят хрема и кашлица.

Простудната кашлица се отличава със сухота и периодичност, възможно е да се отдели известно количество храчка.

За отстраняване на хремата и кашлицата едновременно могат да се използват парни инхалации на основата на билки.

Няма да попречат и назалните спрейове или капки.

Но обърнете внимание, че съдосвиващите средства могат да предизвикат привикване и хронична хрема, затова не е задължително да се използват повече от седмица.

При слабо запушване на носа и хрема можем да опитваме да приготвим разтвор за промиване на носа сами.

И си почиваме

А сега е време да си осигурим пълноценен отдих. Можем да легнем и да поспим, сега това е повече от необходимо на уморения организъм. За да бъде сънят комфортен, а с кашлица и хрема, това е трудно, трябва под главата да се сложи още една възглавница.

Събуждайки се, отново измерете температурата и изпийте чая. Ако на сутринта не сте почувствали облекчение, не е проблем, повтаряйте всички гореизброени процедури и изчакайте.

А в случай, ако повишената температура продължава повече от 3 дни и останалите симптоми на простуда се задълбочат, време е да се потърси лекарска помощ.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.49 197

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg