„Огън в устата” може да пламне не само след ядене на пикантни ястия или след парлива чушка.

Случва се и без видими причини да възникне парене в устата – тогава лекарите говорят за синдром на горещата уста.

За какво сигнализира пожарът в устата и как да го потушим

За синдрома на горящата уста говорят при поява на парещи болезнени усещания в езика, а също и на лигавицата на устната кухина без видими причини.

Лекарите назовават това изменение на нормалните усещания парестезии. Освен парене човек може да усеща мравучкане, парене, пощипване.

В половината от случаите към паренето се присъединяват притискащите болки в езика. Паренето най-често се усеща на върха на езика, но този симптом и болезнените усещания често се развиват от двете страни на езика, на венците и на устните, а също и на вътрешната повърхност на езика.

Тези неприятни симптоми е възможно да са с продължителност от минути до часове.

Съществува вероятност те постоянно да се появяват и да изчезват, но постепенно с всеки следващ път продължителността се увеличава и по усещания те стават по-изразени.

Болестта се развива в продължение на месеци и дори години. Постепенно към парестезиите се присъединяват и сенестопатиите – психически неприятни усещания, разстройства на вкуса и отделянето на слюнка.

Обикновено това е хипосаливация – недостиг на слюнка, но се случва и повишено отделяне – хиперсаливация. От нарушението на вкуса се оплакват повече от 70% от пациентите, често също се съобщава за безпричинните усещания за горчив или метален вкус.

Лекарите разграничават характерна триада от признаци:

  • Парене на езика;
  • Нарушение на вкуса;
  • Сухота на устната кухина.

За тази патология се говори, ако изброеният комплекс от симптоми се проявява в продължение на 2 часа всеки ден в рамките на 3 месеца и повече, и без никакви видими или други причини, обясняващи появата на тези признаци.

Кой е в рисковата група

Случаите на парещата уста при деца не са описани. При възрастните развитието на болестта може да варира от 22 г. до 80 г. Все по-често за безпричинно парене в устата заявяват хора в разцвета на силите – от 35 г. до 55 г.

Някак по-често със синдрома се сблъскват жени, особено в периода в пост- и перименопауза – при тях се проявява 7 пъти по-често, отколкото при представители на силния пол.

Възможни причини за синдрома на палещата уста

Разграничават се местни и общи фактори, които водят до усещане за парене в устата.

Към първата група се отнасят:

Инфекции

Паренето на езика може да се окаже симптом на бактериална инфекция – ентеробактерии, клебсиели, фузобактерии и златист стафилокок, гъбични /дрождовидните гъбичка Кандида албиканс/ и дори вирусните – представители на семейството на херпес вирусите.

Под действието на инфекциозните микроорганизми протича атрофия на клетките на лигавицата, развитие на възпаление, което предизвиква и парещата болка.

Мигриращ глосит – географски език

Това е болест, при която по неизвестни на науката причини протича възпаление и разрушение на клетките на обвивките на езика, като участниците в увреждането постоянно се променят, създавайки на езика причудлив рисунък, напомнящ географска карта.

Алергия

Касае се за контактна алергия в устната кухина, например, към материали, от които са направени протезите.

Галваноза

Още една възможна причина – неправилен подбор на метали за зъбни протези, при използването на които възниква електрохимически потенциал.

Лекарите също смятат, че причина за палещия език може да е тревожно разстройство, проявяващо се  под формата на вредни навици. Това може да бъде гризане на моливи и химикали, постоянно прехапване на бузите отвътре, устните или дори на езика.

Втора група рискови фактори за развитие на синдрома

Менопауза

Фактът, че жените, които страдат от този синдром не са в млада възраст, в 18-33%, страдат от тази патология, навежда на мисълта за хормонална основа.

Наблюденията показват, че с годините при представителите на нежния пол се развива сухота на устната кухина, лигавицата на влагалището и на очите.

След 65-годишна възраст 1/3 от жените се сблъскват с този проблем. Причината се състои в това, че клетките на лигавицата във всички посочени органи са много сходни, и в по-точно са с естрогенни рецептори.

По време на менопауза естроген се образува по-малко, което провокира и появата на горепосочените симптоми.

Недостиг на желязо и хранителни вещества

При синдром на парещата уста често се открива недостиг на цинк, желязо и други микроелементи, а също и цяла редица витамини – от група В, витамин Д и фолиева киселина.

Хипотиреоза

Според данните от изследванията хормоните на щитовидната жлеза участват във формирането на вкусови рецептори.

При хипотиреоза се наблюдават остър недостиг на тези хормони, което теоретично може да повлияе на формирането на подобните на гъби вкусови рецептори, а също и може да бъде причина за изменения на вкуса и нарушение на функционирането на троичния нерв.

Захарен диабет  

Синдромът на палещата уста се съчетава и със захарен диабет. Усложнения от последния са нарушения на функциите на слюнчените жлези, което води до хипосаливация и повишена сухота в устата, а също и активизиране на микроорганизмите, например, на дрождовидните гъбички.

ГЕРБ – газоезофагеална рефлуксна болест

В този случай се касае за последствия от попадането в устната кухина на съдържимото в стомаха. Паренето в този случай ще се усеща в корена на езика.

Автоимунни заболявания

Сухотата в устата, усещането за горещ език често се наблюдава при различни автоимунни заболявания, и по-точно при системни заболявания на съединителната тъкан.

Отделни лекарства също могат да станат причина за палещата уста. В списъка със средства, предизвикващи парене на езика, са АСЕ-инхибиторите – основно изписвани при високо кръвно, и други лекарства, които влияят на ренин-ангиотензивна система.

Ксеротомия е възможно да провокират и трицикличните антидепресанти, антихистаминни средства, бета-адреноблокери и други.

Особености на диагностика

В повечето случаи оплакванията са от болки в областта на лицето, или най-малко 20% от тях. И в този момент възниква проблема с поставянето на диагнозата.

Много често лекарите, които по-рано не са имали опит с тази патология, не я разпознават. Първо, заболяването е доста рядко, и второ, лекарите не са достатъчно осведомени за него.

Статистиката показва, че е възможно да изминат до 7 години от първия преглед с подобни оплаквания до поставянето на правилната диагноза.

С цел уточняване на диагнозата обикновено се назначава кръвно изследване и се взема проба от устната кухина, извършва се оценка на слюноотделянето, възможно е да са необходими тестове за алергии.

Ако лекарят не може да открие причината за паренето в устата, то се касае за първичен синдром на горящата уста. При откриване на причина, то се говори за вторичен синдром на горящата уста, а лечението най-добре да започне от истинската причина за неговото развитие.

Как да намалим проявленията на синдрома на горящата уста

Когато се търсят причините за пожара в устата, а също е възможно те да не могат да се установят, възможно е да се използват следните методи за борба с неприятните усещания:

  1. През целия ден трябва да се смучат малки парчета лед за намаляване на паренето;
  2. Вместо лед могат да се пият малко студени течности.
  3. Отказване от кисела храна, и по-точно, от цитрусови. Киселината в устата може да се неутрализира с помощта на сода.
  4. Преустановяване на всякакъв друг вид храна, усилваща паренето, и по-точно, алкохол, и лекарства, които го съдържат, и гореща храна.
  5. Паренето също е възможно да се усили от пушенето, затова следва да се намали до възможния минимум.
  6. Смяна на пастата за зъби със специално предназначена за повишена чувствителност – подходящи следва да са тези, които помагат за справянето с чувствителните зъби. Трябва обаче да се провери, тъй като всеки реагира индивидуални, не при всички действат еднакво.