Червените портокали и доматите могат да помогнат за контрола на контрола на кръвната захар. Тази новина с позоваване на британските учени разпространиха много агенции. Какво е истина, и какво не?

Този път за диабетиците бе обявено, че спасение за тях са доматите и портокалите, дали е вярно обаче това?

Домати и грейпфрут срещу диабет – вярно или не

Рецепта на британски лекар

Според британския лекар Сара Брюер, за контрол на кръвната захар могат да се употребяват два продукта – домати и портокали.

Червен, или кървав, портокал съдържа голямо количество от витамин С с антиоксиданти, а също и антоциани и флавоноиди.

Последните изследвания показват, че веществата в тези плодове могат да способстват за секреция на инсулин, което води до подобряване на толерантността към глюкозата.

Доматите са с голямо количество ликопен. Това е специфичен антиоксидант, който в големи количества се отделя по време на термична обработка.

Освен това доматите понижават риска от сърдечен пристъп, а употребата на доматен сок помага за защита при диабет, вследствие на лош холестерол.

Лекарство в красива опаковка

Принципно, всичко казано за активните вещества на червените портокали и за доматите, е истина. А разпространената информация за въздействието при диабет е не само лъжа, но и опасна дезинформация.

Какво трябва да си помисли нормален човек, след като прочете следната фраза: „само два продукта помагат за контрол на нивото на кръвната захар”?

Естествено, мисли си, че това са суперхрани, действащи като лекарства, и които могат да ги заменят. Но ако премине към такава терапия за контрол на нивата на кръвната захар, то бързо се стига до декомпенсация на диабет. И първо, заради портокалите.

Цветът има значение

Сам по себе, това е много полезен плод, а червеният бива наричан и „кървав”. За разлика от обикновените портокали съдържа още и антоциани, които му придават такъв цвят.

Тези вещества са в плодовете и зеленчуците с червен, син, виолетов и дори черен цвят, колкото са повече, толкова цветът е по-тъмен.

Много са антоцианите и в плодовете с такива цветове – вишна, черна и синя боровинка, в червеното грозде, патладжаните, червеното зеле, червените портокали, картофите с виолетова кора и т.н.

Обърнете внимание, на практика всички тези дарове на природата са не по-малко полезни от грейпфрутите, дори и по-полезни.

Портокалът не заменя таблетките

В изследванията е демонстрирано, че антоцианите предотвратяват атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания, понижават риска и от развитие на някои видове рак и захарен диабет тип 2.

Освен това, дори е демонстрирано, че те помагат за намаляване на толерантността към глюкоза, но като лекарства за диабет тези плодове не помагат. Защо?

Защото в портокалите се съдържа достатъчно много захар, който винаги повишава нивата на глюкоза в кръвта. Количествата антоциани няма да са достатъчно, за понижаването му към нормите.

Съответно, не стига и за понижаване на захарите, постъпващи от други продукти. Крайният резултат е закономерен – декомпенсация на диабет.

Теоретично може да се предположи, че от антоцианите ще се направи хапче – ще бъдат избрани най-активните от тези вещества и на тяхна основа ще бъде направена таблетка.

За да е сигурен препаратът за понижаване на кръвното, това трябва да се потвърди в клинични изпитвания. Плюс това, дозата антоциани в препарата ще е много по-голяма, отколкото в портокалите, и захар няма да има.

Засега при диабет следва да се яде не повече от един портокал дневно, като се отчита захарното съдържание в него, за да не се превишава дневната доза.

За справка – средно в един портокал с тегло 150 грама, без значение червен или обикновен, се съдържат около 12-14 грама захар.

Истината за доматите

Сега за доматите. Много полезни са, поради ликопена в тях, това е антиоксидант, който предпазва от много видове рак и от сърдечно-съдови заболявания.

Затова доматите са много полезни както за диабетици, така и за здрави хора. За щастие, те при диабет могат да се ядат в по-големи количества, тъй като с малко захарно съдържание.