В доклад неотдавна публикуван в списание JAMA Neurology за слабоизвестно на лекарите състояние, характеризиращо се с натрапчиви тревожни симптоми в областта на слабините, което е било описано и отделено в самостоятелна нозологична форма съвсем неотдавна.

В интервю, проведено от сътрудника на уеб сайта Медскейп с автора на този доклад, доктор на медицинските науки Camila Henriques De Aquino, се посочват основните въпроси, отнасящи се до това ново заболяване, получило названието „синдром на неспокойните гениталии“.

Медскейп /М/: До края на 2014 г., до публикуването на Вашия доклад терминът „синдром на неспокойните гениталии“ никога не е бил срещан в медицинската литература. Какво е това заболяване?

Dr Henriques De Aquino: Това е соматосензорно заболяване, характеризиращо се с неприятни усещания в областта на гениталиите и малкия таз.

Ние го определяме като спонтанно, натрапчиво и нежелано полова възбуда, съпровождаща се от изтръпване и пулсиране, което се случва в отсъствието на каквото и да е пряко сексуално желание или пряка причина за полова възбуда.

М: Кога СНГ е бил описан за първи път?

Dr Henriques De Aquino: Този синдром е бил описан за първи път през 2001 г. и е имал названието „Синдром на постоянната сексуална възбуда“ /"persistent sexual arousal syndrome", PSAS/.

По- късно през 2003 г. било установено, че тези симптоми са свързани със сетивна патология на половите органи, а не със сексуално влечение и наименованието на синдрома било изменено на „Постоянно разстройство на гениталната възбуда“ /"persistent genital arousal disorder", PGAD/.

Накрая, през 2009 г., по аналогия със синдрома на неспокойните крака, било прието окончателното наименование на това патологическо състояние – „Синдром на неспокойните гениталии“ - /"restless genital syndrome", RGS/.

М: Какви клинични симптоми характеризират това разстройство и как лекарите определят неговото наличие?

Dr Henriques De Aquino: Пациентите с тази патология се безпокоят от настойчивите неприятни усещания в областта на гениталиите, които могат да се характеризират като парене, изтръпване, болка, сърбеж и/ или пулсации.

Пациентите често казват – „на мен ми е трудно да намеря думи, за да опиша какво усещам“. Било установено, че тези симптоми, обикновено се влошават в легнало или седнало положение, особено вечерно време и обратно – продължителният престой в изправено положение или ходенето носи на пациентите облекчение.

В някои случаи пациентите съобщават за желанието да се изправят и да се пораздвижат в началото на „пристъпа“ на дискомфорт в перинеума, което може да се счита за ключов фактор за поставянето на диагноза СНГ.

Пациентите с такива симптоми обикновено се обръщат за помощ към гинеколози, уролози и семейни лекари.

Те е необходимо да са запознати с това заболяване, за да са в състояние на време да го заподозрат и да назначат лечение, което способства за значително подобряване на качеството живот на пациента.

Някои учени свързват патогенезата на СНГ с невропатия на половия или клиторния нерв. Но това е само предположение, към настоящия момент никакви фундаментални изследвания не са били провеждани по тази тема.

М: Какви са съвременните подходи за лечението на СНГ

Dr Henriques De Aquino: Вземайки под внимание факта за сходството на предполагаемата патогенеза на синдрома на неспокойните гениталии с този на неспокойните крака и затова лечението може да бъде идентично.

Според нашият опит прилагането на антагонисти на допамина като например прамипрексол, може да бъде ефективно.