Синдром на неспокойните полови органи
Здравна Енциклопедия

В доклад неотдавна публикуван в списание JAMA Neurology за слабоизвестно на лекарите състояние, характеризиращо се с натрапчиви тревожни симптоми в областта на слабините, което е било описано и отделено в самостоятелна нозологична форма съвсем неотдавна.

В интервю, проведено от сътрудника на уеб сайта Медскейп с автора на този доклад, доктор на медицинските науки Camila Henriques De Aquino, се посочват основните въпроси, отнасящи се до това ново заболяване, получило названието „синдром на неспокойните гениталии“.

Медскейп /М/: До края на 2014 г., до публикуването на Вашия доклад терминът „синдром на неспокойните гениталии“ никога не е бил срещан в медицинската литература. Какво е това заболяване?

Dr Henriques De Aquino: Това е соматосензорно заболяване, характеризиращо се с неприятни усещания в областта на гениталиите и малкия таз.

Ние го определяме като спонтанно, натрапчиво и нежелано полова възбуда, съпровождаща се от изтръпване и пулсиране, което се случва в отсъствието на каквото и да е пряко сексуално желание или пряка причина за полова възбуда.

М: Кога СНГ е бил описан за първи път?

Dr Henriques De Aquino: Този синдром е бил описан за първи път през 2001 г. и е имал названието „Синдром на постоянната сексуална възбуда“ /"persistent sexual arousal syndrome", PSAS/.

По- късно през 2003 г. било установено, че тези симптоми са свързани със сетивна патология на половите органи, а не със сексуално влечение и наименованието на синдрома било изменено на „Постоянно разстройство на гениталната възбуда“ /"persistent genital arousal disorder", PGAD/.

Накрая, през 2009 г., по аналогия със синдрома на неспокойните крака, било прието окончателното наименование на това патологическо състояние – „Синдром на неспокойните гениталии“ - /"restless genital syndrome", RGS/.

М: Какви клинични симптоми характеризират това разстройство и как лекарите определят неговото наличие?

Dr Henriques De Aquino: Пациентите с тази патология се безпокоят от настойчивите неприятни усещания в областта на гениталиите, които могат да се характеризират като парене, изтръпване, болка, сърбеж и/ или пулсации.

Пациентите често казват – „на мен ми е трудно да намеря думи, за да опиша какво усещам“. Било установено, че тези симптоми, обикновено се влошават в легнало или седнало положение, особено вечерно време и обратно – продължителният престой в изправено положение или ходенето носи на пациентите облекчение.

В някои случаи пациентите съобщават за желанието да се изправят и да се пораздвижат в началото на „пристъпа“ на дискомфорт в перинеума, което може да се счита за ключов фактор за поставянето на диагноза СНГ.

Пациентите с такива симптоми обикновено се обръщат за помощ към гинеколози, уролози и семейни лекари.

Те е необходимо да са запознати с това заболяване, за да са в състояние на време да го заподозрат и да назначат лечение, което способства за значително подобряване на качеството живот на пациента.

Някои учени свързват патогенезата на СНГ с невропатия на половия или клиторния нерв. Но това е само предположение, към настоящия момент никакви фундаментални изследвания не са били провеждани по тази тема.

М: Какви са съвременните подходи за лечението на СНГ

Dr Henriques De Aquino: Вземайки под внимание факта за сходството на предполагаемата патогенеза на синдрома на неспокойните гениталии с този на неспокойните крака и затова лечението може да бъде идентично.

Според нашият опит прилагането на антагонисти на допамина като например прамипрексол, може да бъде ефективно.

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.52 88

Malchugani.com banner

Подобни статии

Завършил Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Специализиран по отношение на травмотологията и с интереси в областта на сексуалното здраве. Активно заинтересуван от травми предизвикани при професионалните спортове. Главен редактор на Lechenie.bg