Продължителното въздействие на синята светлина, която се излъчва от мобилния телефон, монитора или от битовата техника, може да ускори стареенето, предупреждават учени.

Изкуствената светлина уврежда клетките

За експеримента изследователите използвали плодов дрозофил, който е със сходни на човека механизми за клетъчно развитие, затова се използва често при изследвания.

Учените се интересували как тези насекоми реагират на ежедневно на 12-часово въздействие на светлина от сини светодиоди, и такива, каквито се използват в техниката.Оказва се, че синята светлина ускорява стареенето.

Дрозофилите, прекарващи по 12 часа на изкуствена светлина и също толкова време на тъмно, живели по-малко, отколкото тези, които държали на пълна тъмнина или при светлина без синя компонента.

Насекомите, изложени на въздействието на синя светлина, страдали от увреждане на клетките на ретината на очите и на невроните на главния мозък. При тях се нарушавала двигателната функция.

Също изследователите използвали дрозофили-мутанти, които нямали очи. Но и при тях се развило мозъчно увреждане и на опорно-двигателната система.

Ускоряване на стареенето от изкуствена светлина – изненадващ факт

Фактът, че светлината ускорява стареенето на мухите, първоначално изненадва учените. Измерена е експресия на някои гени при състаряващите се мухи и се установила стрес реакция. Когато мухите били на светло, в техния организъм се експресирали защитни гени.

Предполага се, че светлината регулира тези гени. При изучаване на спектъра на светлината се установява, че сама по себе си намалява продължителността на техния живот, но именно синята светлина я премахва най-забележимо.

Естествената светлина е от решаващо значение за циркадните ритми на организма – 24-часовият цикъл на физиологичните процеси, сред които и активност на мозъчните вълни, образуване на хормони и регенерация на клетки, които пряко влияят на храненето и на съня.

Има доказателства, че излагането продължително време на изкуствена светлина е рисков фактор за развитие на сънни разстройства и за нарушаване на циркадните ритми.

Все по-значително излагане светлина в синия спектър

С увеличаване количеството светодиоди и устройства с екрани, се подлагаме на все по-голямо въздействие на светлина в синия спектър, тъй като обикновено се използва в светодиодите.

Светодиодното осветление, дори и в повечето развити държави, не се използва от достатъчно дълго време, за да се разбере какво е неговото влияние през целия живот на човек.

Също изследователите изясняват, че мухите по възможност избягват синята светлина. Те смятат да проверят как това е свързано с механизмите, определящи тяхното дълголетие.

Как да се борим с вредното въздействие на синята светлина

Съавторът на изследването Айлин Чау отбелязва, че ако резултатите от това и други подобни изследвания се окаже, че се отнасят и за хората, за борба със синята светлина могат да се използват съвременните достижения в областта на медицината и технологиите.

През последното столетие продължителността на живота на човек рязко нарасна, тъй като са открити начини за лечение на заболявания, макар и да прекарваме все повече време на изкуствено осветление.

Науката все още търси начини да помогне на хората да останат по-дълго време здрави. Разработването на „по-здравословен спектър” светлина за използване в техниката може да е полезен не само от гледна точка подобряване на качеството на съня, но и за общото здравословно състояние.

Начини да оставим организма да си почине от синята светлина има и сега. Очила с жълти лещи филтрират синята светлина и предпазват ретината на очите.

В телефоните, лаптопите и другите устройства може да се настрои режим, блокиращ синята светлина.

В бъдеще може би ще се появят телефони, които автоматично да коригират светлината на дисплея в зависимост от продължителността на използване на устройството. Такъв телефон трудно може да се направи, но няма да вреди на здравето.

Предходни изследвания показват, че синята светлина уврежда ретината на окото. Учените се концентрират върху ретинал, съдържащ се в ретината под формата на витамин А, който под действието на светлината променя формата си, натрупва се и става токсичен.

Също може да се превръща в липофусцин – жълто-кафяв пигмент, който се натрупва в неделящите клетки и ги уврежда. Наричат го пигмент на стареенето.

Противоотрова срещу ретинала е витамин Е, но е невъзможно да бъде доставен до всички клетки.