Ако мазнините на корема не се топят, въпреки всички усилия за да се справим с тях, то има най-малко 3 обяснения за това – генетичен фактор, хормонални нарушения и неправилен начин на живот.

Защо се трупат излишни мазнини по талията

1.Ядене на твърде много преработена храна

Рафинираното брашно, от което се прави белият хляб, чипсове и крекери, също и бялата захар, съдържаща се в подсладените напитки и десерти, способстват за развитие на възпалителни процеси в организма.

Яденето на твърде голямо количество сладко възпрепятства отслабването и намаляването на мастната тъкан по корема.

Решение има – това са храни, съдържащи антиоксиданти, с противовъзпалителни свойства.

Те се съдържат в плодовете и зеленчуците, а също и в пълнозърнестите храни. Тяхното похапване предотвратява натрупването на мазнини по корема.

2.Неправилно трениране

Сутрешното бягане е полезно за укрепване на сърдечния мускул и за поддържане на добро здраве като цяло, но не е полезно за талията.

Необходима е комбинация от силови и кардио тренировки. Силовите упражнения способстват за трупане на мускулна маса, която помага за изгаряне на мазнини.

Оптимално натоварване ще бъде 250 минути упражнения в седмицата със средна интензивност или 125 минути с висока интензивност.

3.Недостатъчно магнезий

Човешкият организъм се нуждае от магнезий за повече от 300 химични реакции. Този минерал помага за контрол на сърдечния ритъм, за поддържане на оптимално ниво на кръвна захар, възпрепятства се задържането на течности по време на менструация.

Освен това учените свързват достатъчното постъпване на магнезий в организма със сваляне на излишни килограми.

За предотвратяване на недостиг на магнезий следва да се набляга на зелени листни зеленчуци, фасул, млечни продукти, горещ шоколад и риба.

4.Вредни мазнини

Не всички мазнини са еднакви. Изследванията показват връзка между прекаляването с наситени мазнини, съдържащи се в месото и в полуфабрикатите и повишените нива на висцерална мастна тъкан в организма.

От друга страна, мононенаситените мазнини, присъстват в авокадото и в растителните масла, както и в полиненаситените, спомагат за поддържане на тялото във форма.

Важно е да се отчита, че прекаляването с мазнините води до значително увеличаване на калорийния прием, което може да доведе до трупане на килограми. Затова дори и полезните мазнини следва да се приемат с мярка.

Висцералната мастна тъкан обвива вътрешните органи и се свързва с увеличаване на риска от хипертония, сърдечно-съдови заболявания и диабет.

5.Недостатъчно сън

Жените, които спят 5 и по-малко часа дневно много по-бързо трупат килограми през следващите 16 години.

При 4 и по-малко часа сън на денонощие се приемат с 300 калории повече дневно, основно – мазна храна. Недостатъчното сън допринася за повишаване нивата на хормона на глада – грелин в организма. Препоръчително е да се спи не по-малко от 7 часа дневно.

6.Твърде много сол

Солената храна способства за задържане на течности в организма. Но дори да се яде с мярка, се чувстваме подути. Причината е в общото количество сол, което се приема през целия ден.

Много храни са скрити източници на сол, например, подправки за салати, консервирани супи, полуфабрикати, наденици и салами.

7.Постоянен стрес

Големи сметки за ток, парно и вода, проблеми в работата или лошо поведение на децата в училище. Не е важно какво поддържа стреса, но ако това се случва често, в организма се повишава нивото на хормона на стреса.

Кортизолът стимулира увеличаването на мастните клетки и способства за разрастване на мастната тъкан.

8.Употреба на алкохол

Пиенето на спиртни напитки стимулира апетита, затова любителите на алкохол обикновено са с наднормени килограми. Най-много рискуват любителите на бирата.

Датско проучване от 2013 г. показва, че напитката от хмел способства за възникване на абдоминално затлъстяване. Редовното пиене на каквито и да е спиртни напитки се свързва с трупане на мазнини около корема най-вече при жените.

Рядкото или умерено пиене на алкохол от жени с нормални килограми не е свързано с трупане на мазнини около корема и с увеличаване на теглото.