Скаридите до неотдавна се смятаха за недостъпен за повечето хора деликатес, но към настоящия момент се предлагат в повечето рибни ресторанти по Черноморското крайбрежие, а също могат да се открият и в магазините на големите търговски вериги. Тези морски дарове се отличават със специфичен неповторим вкус и крехко месо.

Скаридите могат да бъдат намерени замразени, охладени, готови и консервирани. Най-полезни са пряснозамразените скариди, тъй като в този вид в тях се запазват по-голяма част от полезните им хранителни вещества, отколкото ако са варени.

Скаридите се различават по размер. Те могат да бъдат малки, като размерите им не надвишават 2 см и големи, достигащи до 30 сантиметра.

Отличават се топлокръвни и студенокръвни скариди, като първите са с най-големи размери. Техните обичайни местообитания са топлите морета и до българския пазар достигат от Южна Азия, Индонезия, Тайланд, Китай, Виетнам, а също и от Никарагуа и Бразилия.

Студенокръвните скариди са с по-малки размери и са с по-ниска цена, но именно те са най-полезни за човешкия организъм и съдържат най-голямо количество хранителни вещества. Дори и по вкусови качества студенокръвните скариди няколко пъти превъзхождат топлокръвните.

В България този вид скариди се внасят от държави с излаз на студени морета – Дания, Норвегия, Естония, Литва, Гренландия и Канада. Ако човек е загрижен за своето здраве, то той трябва да закупува само тези скариди, които са опаковани в пакети, на които може да се намери информация къде те са уловени и пакетирани и данни за контакт с техния производител.

Това до известна степен е гаранция за защита от закупуването на некачествени морски дарове.

Хранителна стойност на скариди

Концентрацията на полезни микроелементи в скаридите е пъти по-висока в сравнение с месото.

В 100 грама от тези полезни морски дарове се съдържат:

• До 19 грама белтъчини;
• До 2.2 грама мазнини;
• 450 мг натрия;
• 260 мг калий;
• 220 мг фосфор;
• 210 мг сяра;
• 135 мг калций;
• 60 мг магнезий;
• 2.2 мг желязо;
• 2,1 мг цинк;
• 0.85 мг мед;
• 0.11 мг манган;
• 0.11 мг йод;
• 0.1 мг флуор;
• 55 микрограма хром;
• 12 микрограма кобалт;
• 11 микрограма никел;
• 10 мкг мобилден;

• Витамини /в намаляваща прогресия/ - токоферол, аскорибинова и никотинова киселина, от група В – В2, В6, В1, В9, В12, а също и ретинол и биотин.
• Калоричност – 95.4 килокалории;

Полезни свойства

Огромното количество хранителни вещества, минерали и микроелементи в тези морски дарове обуславят тяхната висока хранителна стойност.

Скаридите спомагат за нормалния растеж и развитие през детската и юношеската възраст, способстват за поддържането на равновесен хормонален фон.

Хората, които редовно консумират ястия от тези морски дарове, са с по-силен имунитет, по-рядко се разболяват от простудни заболявания и такива на дихателните органи.

Скаридите подобряват състоянието на кожата, ноктите и косата. Клетките и тъканите постоянно се обновяват под действието на силния естествен антиоксидант астаксантин, който придава на тези морски дарове червеникава окраска.

Диетолозите назначават скаридите на хората, предразположени към затлъстяване. Показна е употребата на морските дарове от хора, страдащи от злокачествени заболявания.

Противопоказания

Скаридите са безопасна за човешкото здраве храна, която може да дава дори и на по-малки деца. Но с нея не трябва да се злоупотребява, както и с всеки друг хранителен продукт.