Какво представлява скарлатината

Скарлатината е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с висока температура, болки в гърлото (фарингит) и характерен обрив.

Скарлатината се причинява от стрептококи от група А, които предизвикват инфекция. Скарлатината е предимно детско заболяване.

Възниква предимно при деца от 2 до 10-годишна възраст, макар и рядко, обаче се среща и при по-големи деца и възрастни.

Честота и смъртността при това заболяване рязко са намалели поради въвеждането на лечение с антибиотици.

Какви са симптомите

Симптомите на скарлатина започват обикновено от 1 до 4 дни след излагането на стрептококовата инфекция. И те обикновено са:

  • Възпалено гърло. Гърлото може да изглежда зачервено и подуто и да има бели петна по сливиците;
  • Главоболие;
  • Треска;
  • Физическо неразположение;
  • Коремна болка;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Подути и твърди лимфни възли от двете страни на шията;
  • След около 1 до 4 дни се появява и характерен обрив. Той се появява обикновено по гърдите, шията и подмишниците и след това се разпространява към другите части на тялото. В зоните на обрива кожата прилича на шкурка – множество червено точковидни лезии. Обривът трае между 2 и 7 дни и след като избледнее кожата започва де се бели като този процес може да продължи няколко седмици;
  • През първите 1-2 дни от заболяването езикът може да имало бяло покритие с изпъкнали, като папилите на повърхността изглеждат подути и зачервени. След около 4-5 дни езикът придобива цвят на малина.

От какво се причинява

Скарлатината се причинява от инфекция с бактериите стрептококи от група А, които произвеждат екзотоксин.

Тази бактерия се характеризира със способността си да произвежда екзотоксини, които водят до появата на характерни симптоми на болестта, включително червен обрив по кожата, от който идва и самото наименование "скарлатина".

Определени видове стрептококи от група А могат да бъдат присъстват в носа или гърлото на здрави хора и да не предизвикват никакви проблеми.

Обаче, когато тези бактерии проникнат в организма и се размножат, те могат да доведат до инфекция.

Стрептококите са възприемчиви на директен контакт, както и чрез въздушно капенце, когато заразеният кашля или киха.

Инфекцията се предава лесно, особено в среди, където съвместното пребиваване на хора в близки пространства е често.

Презентираните симптоми на скарлатината включват възпаление на гърлото, болки при глътене, главоболие, мъчене, висока температура, гъдкав характерен обрив по кожата и наличие на язвички около устата.

Обикновено симптомите се появяват в продължение на 2 до 5 дни след контакта със заразен човек.

Изписването на обрива, който е характерен за скарлатината, обаче, може да продължи до няколко седмици след започването на заболяването.

Тъй като симптомите на скарлатината могат да приличат на други инфекции на гърлото или дори на хранителни алергии, важно е да се направи точна диагноза от лекар.

Този процес включва преглед на гърлото и вземане на проби за култура, което позволява идентификацията на причинителя на инфекцията.

Лечение на скарлатина

Лечението на скарлатина обикновено е насочено към облекчаване на симптомите и предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Важно е пациентите със скарлатина да се изолират и да избягват контакт с други хора, особено с уязвими групи, докато не мине рисковият период на заразност, което обикновено е около 24 часа след започването на антибиотичната терапия.

Една от най-важните стъпки в лечението на скарлатина е приемът на предписаните антибиотици.

Пеницилинът е обикновено препоръчителният избор, но в случаите на алергия към него или неефективност, лекарят може да предложи алтернативни антибиотици.

Важно е пациентът да премине през пълния процес на лечение, дори ако симптомите изчезнат по-рано, за да се предотврати рецидив и развитие на устойчивост на бактериите към антибиотиците.

За облекчаване на болките в гърлото, които могат да бъдат интензивни при скарлатина, са подходящи различни таблетки или бонбони за смучене с успокояващо и леко антисептично действие.

Ледени лакомства или хладни напитки също могат да помогнат да се ублажат симптомите на болка и гъдене.

Отдихът е също толкова важен като лекарствата. Пациентът със скарлатина трябва да си осигури по-много почивка, за да даде възможност на имунната система да се бори по-ефективно с инфекцията.

Гаргарата с топла солена вода може да бъде полезна за увеличаване на комфорта при болкоуспокояване и разпалване на гърлото.

Как да се предпазим от болестта

Най-добрата превантивна мярка срещу скарлатина е ранното и подходящо лечение с антибиотици за инфекция с бактерии стрептококи от група А.

Това значително ще намали и дори елиминира шансовете за развитие на скарлатина. Въвеждането на широкото използване на антибиотици, е бил най-важният фактор за намаляване на случаите на болестта.

Намаляване на риска от предаване на А стрептококови инфекции също е важно. Опитайте се да избягвате близък контакт с хора, на които е диагностициран стрептококов фарингит.

Избягвайте също така да изпращате децата на училище или детска градина, поне докато изминат 24 часа от началото на лечението с антибиотици.

Лицата с диагноза стрептококов фарингит трябва да избягват разпространението на болестта като поддържат висока лична хигиена.

Трябва да мият често ръцете си, да използват отделни чаши и прибори, както и да покриват устата и носа при кихане или кашляне.