Какво представлява скарлатината

Скарлатината е инфекциозно заболяване, характеризиращо се с висока температура, болки в гърлото (фарингит) и характерен обрив. Скарлатината се причинява от стрептококи от група А, които предизвикват инфекция. Скарлатината е предимно детско заболяване.

Възниква предимно при деца от 2 до 10-годишна възраст, макар и рядко, обаче се среща и при по-големи деца и възрастни.

Честота и смъртността при това заболяване рязко са намалели поради въвеждането на лечение с антибиотици.

Какви са симптомите

Симптомите на скарлатина започват обикновено от 1 до 4 дни след излагането на стрептококовата инфекция. И те обикновено са:

  • Възпалено гърло. Гърлото може да изглежда зачервено и подуто и да има бели петна по сливиците;
  • Главоболие;
  • Треска;
  • Физическо неразположение;
  • Коремна болка;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Подути и твърди лимфни възли от двете страни на шията;
  • След около 1 до 4 дни се появява и характерен обрив. Той се появява обикновено по гърдите, шията и подмишниците и след това се разпространява към другите части на тялото. В зоните на обрива кожата прилича на шкурка – множество червено точковидни лезии. Обривът трае между 2 и 7 дни и след като избледнее кожата започва де се бели като този процес може да продължи няколко седмици;
  • През първите 1-2 дни от заболяването езикът може да имало бяло покритие с изпъкнали, като папилите на повърхността изглеждат подути и зачервени. След около 4-5 дни езикът придобива цвят на малина.

От какво се причинява

Скарлатината се причинява от инфекция с бактериите стрептококи от група А, които произвеждат екзотоксин. Освобождаването на токсина е причината за появата на оцветения в червено обрив, дал и името на болестта.

В повечето случаи скарлатината се появява в резултат на стрептококов фарингит. Болестта може да се появи през всяко време от годината, макар че по-чести са случаите през зимата и ранната пролет.

Лечение на скарлатина

След диагностицирането на скарлатина, съществуват различни мерки, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите и да ускорят възстановяването в домашна обстановка.

В повечето случаи тя може да бъде контролирана и у дома, освен ако се развие някое от редките усложнения на болестта.

За облекчаването на болките и понижаването на високата температура, които съпътстват болестта, могат да се използват стандартните парацетамол и ибупрофен.

Повече почивка и повишен прием на течности също са много важни за по-бързо възстановяване.

За болките в гърлото са подходящи различните таблетки за смучене, които ще предоставят временно облекчение.Гаргарата с топла солена вода може да бъде полезна.

Как да се предпазим от болестта

Най-добрата превантивна мярка срещу скарлатина е ранното и подходящо лечение с антибиотици за инфекция с бактерии стрептококи от група А.

Това значително ще намали и дори елиминира шансовете за развитие на скарлатина. Въвеждането на широкото използване на антибиотици, е бил най-важният фактор за намаляване на случаите на болестта.

Намаляване на риска от предаване на А стрептококови инфекции също е важно. Опитайте се да избягвате близък контакт с хора, на които е диагностициран стрептококов фарингит.

Избягвайте също така да изпращате децата на училище или детска градина, поне докато изминат 24 часа от началото на лечението с антибиотици.

Лицата с диагноза стрептококов фарингит трябва да избягват разпространението на болестта като поддържат висока лична хигиена.

Трябва да мият често ръцете си, да използват отделни чаши и прибори, както и да покриват устата и носа при кихане или кашляне.