Склеродермия представлява група редки заболявания, характеризиращи се с втвърдяването и обтягането на кожата и съединителната тъкан – влакната, осъществяващи опорна и структурна функция за тялото.

При някои хора заболяването засяга само кожата. Но в повечето случаи, то предизвиква увреждания на структури извън кожата като кръвоносни съдове, вътрешни органи и храносмилателния тракт.

Клиничните изяви са различни в зависимост от това кои са засегнатите структури.

Заболяването засяга по-често жените и при повечето случаи се проявява на възраст между 30 и 50 години.

Въпреки че няма лек за него, на разположение на засегнатите са множество процедури, които могат да облекчат симптомите и да доведат до подобряване на качеството им на живот.

Какви са симптомите?

Както бе споменато по-горе, изявите на заболяването варират в зависимост от това кои части на тялото са засегнати:

Кожа –при почти всички засегнати се появяват плаки, в които кожата е необичайно опъната и много твърда. Тези петна могат да бъдат в овална форма или да представляват прави линии. Броят, местоположението и размерите на плаките варира в зависимост от разновидността на заболяването. Кожата може да изглежда лъскава, защото е толкова силно обтегната и твърде, че е възможно да стане причина за ограничаване на движенията в близост до засегнатите зони.

Пръстите на ръцете и краката – един от най-ранните признаци на заболяването е прекомерна реакция на тялото на ниски температури и емоционален стрес, която може да предизвика изтръпване, болка или промени в цвета на пръстите на ръцете или краката. Това състояние се нарича феномен или синдром на Рейно, то се среща при хора, които все още не са развили склеродермия.

Храносмилателна система – освен киселинният рефлукс, който се развива и може да увреди част от хранопровода в близост до стомаха, някои от засегнатите е възможно да имат проблеми с абсорбирането на хранителните вещества, ако чревните мускули не провеждат правилно храната през червата.

Сърцето, белите дробове или бъбреците – рядко заболяването може да повлияе и наруши функцията на тези органи, а това в зависимост от степента на загуба на функция, може да бъде и животозастрашаващо.

Какви са причините?

Заболяването се дължи на свръхпроизводство и натрупване на колаген в телесните тъкани. Колагенът е влакнест белтък, който изгражда съединителната тъкан в тялото, включително и кожата.

Въпреки че лекарите не са наясно какво предизвиква това необичайно производство, се предполага че имунната система по някакъв неизвестен начин го стимулира и впоследствие причинява възпалението му.

Лечение на склеродермия

Можете да вземете редица мерки, които ще ви позволят да контролирате симптомите:

Поддържайте физическа активност – упражненията ще поддържат тялото ви гъвкаво, спомагат за подобряване на кръвообращението и намаляват сковаността. Аеробните упражнения ще спомогнат за поддържане на гъвкавостта на кожата и ставите.

Не трябва да пушите – никотинът предизвиква свиване на кръвоносните съдове, които влошава пристъпите на синдрома на Рейно.Тютюнопушенето може да доведе до трайно намаляване на обема на кръвоносните съдове, отказването от него обикновено е истинско предизвикателство, затова поискайте помощ от лекуващия си лекар.

Контролирайте киселините в стомаха – избягвайте храни, които предизвикват появата на киселини или отделянето на газове. Също така избягвайте среднощните хранения. За да избегнете проникването на стомашни киселини в хранопровода по време на сън , лягайте да спите в такова положение, че горната част на тялото ви да бъде разположена на по-високо. Антиацидите също спомагат за облекчаване на рефлукса.

Предпазвайте се от студа – носете топли ръкавици, за да предпазите ръцете си от ниските температура, дори и когато ви се налага да влизате често във фризер, въпреки температурите навън е възможно да са високи.