Генетиката може да се окаже причина за това някои от заразените с коронавирус да боледуват по-тежко, а при други да не се проявяват никакви симптоми.

Учените предупреждават за повишените рискове за хора, страдащи от затлъстяване и високо кръвно.

Към настоящия момент се провеждат редица проучвания, в рамките на които се прави опит да се изясни защо симптомите на заразяване с коронавирус значително се отличават при отделните хора.

Високото кръвно и килограмите водят до тежък COVID-19

При някои от заразените се развиват само леки симптоми на простуда, при други изобщо не се проявяват, но при немалко хора болестта завършва с летален изход.

Все още не е установена причината за тези различия, но една от теориите е за връзка на симптомите с генетиката.

Защо някои заболяват много сериозно, а други изобщо? Съществуват 2 възможни варианта. Първият предполага възможност за генетична последователност на самия вирус, тъй като едните щамове предизвикват по-сериозно заболяване от другите.

Вторият вариант се отнася до наследствеността на заболелите. Гените на едни хора е възможно да ги предразполагат към по-тежки заболявания, а гените на други да им позволяват по-добре да се съпротивляват на вируса.

В потвърждение на втората теория учените привеждат най-малко един научен факт. Рецепторът ACE2, чрез който вирусът прониква в клетките се среща при различни хора в различни количества в зависимост от тяхната наследственост и други фактори – например, приеманите лекарства.

Опасни „бури”

Освен това учените отчасти разбират какво прави хората по-уязвими за коронавируса. Според някои изследователи основна е ролята на имунната система, която не може да защити, а напротив, става причина за развитие на сериозни заболявания.

Когато организмът полага значителни усилия, за да се бори с непознат вирус, имунната система е възможно да се претовари, да възникне цитокинова буря.

Последствията от тази буря е възможно да са по-опасни от самия вирус.

Ако можем да разберем защо при някои възникват цитокинови бури, ще могат да се лекуват по-добре. Все още обаче няма рационален способ на терапия.

На всички заболели се дават приблизително едно и същи лекарства и надеждите на лекарите са да реагират на лечението. Разбирането на болестите на молекулярно ниво може да направи лечението по-ефективно.

Ако се ориентираме по фактор имунитет, то децата с по-слабо развити имунни системи се оказват в по-малка опасност. Последните данни показват, че до тежки състояния, вследствие на COVID-19 по-рядко достигат жени.

Риск за страдащите от затлъстяване

В рисковата група са хора в напреднала възраст, които по различни причини са по-предразположени към възпалителни процеси. Множество подобни причини са свързани именно с генетиката.

Лекари от Медицинския център Лангон при Университета на Ню Йорк, например, анализират данни от 4000 души, хоспитализирани заради коронавирус през март.

Оказва се, че с по-голяма вероятност хоспитализация очаква хората над 65 години, страдащи от сериозно затлъстяване, с излишно тегло от около 40 килограма.

Откриването на връзка между затлъстяване и критично състояние се определя като неочаквано. Затлъстелите под 60 години и разболели се от коронавирус са с 2 пъти по-висока вероятност от хоспитализация от техните по-слаби връстници.

Три пъти по-висока се оказва вероятността заболелите от коронавирус и със затлъстяване да имат нужда от интензивна терапия.

Същевременно тези резултати са логични, тъй като затлъстяването повишава вероятността от възникване на възпалителни процеси.

Това е свързано с генетиката, която играе ключова роля в развитието на имунната ни система. Освен затлъстяването се открояват 2 ключови фактора, свързани с генетиката – високо кръвно и диабет.

В щата Ню Йорк изследователи установяват, че сред случаите на летален изход почти 90% са имали и други здравословни проблеми. Най-често срещаните от тях са високо кръвно, което се открива при 56% от починалите, диабет, високи нива на холестерол и болести на сърцето.

Подобни изследвания се провеждат и от Италианският здравен институт, като се прави анализ на медицинските картони на случаите на летален изход. Обхватът на изследваните постоянно се увеличава.