Постоянно отслабвате, а килограмите се връщат отново и отново? Възможно е самите вие да искате това, просто не можете да си го признаете.

Какви са психологическите причини за трупане на излишни килограми

Защо някои хора избират пълнотата

Психологията и допълнителните килограми

Изследване, проведено от специалисти от Института по психоанализа на Чикаго, показва, че основните психологически процеси по прием на храна са пряко свързани с емоциите на човек.

Учените анализират хранителното поведение на повече от 10 000 души и стигат до извода, че преяждането (една от основните причини за натрупване на излишни килограми) в повечето случаи е предизвикано от емоционално напрежение.

До това могат да доведат конфликтите в семейството и работата, емоционалната неудовлетвореност. Именно тези фактори най-често карат човек да преяде.

Появилото се наднормено тегло вреди на самооценката, което още повече задълбочава психологическите проблеми.

Като пример експерти привеждат такива разстройства на хранителното поведение, сред които анорексия и булемия. Често те са вследствие от неизлекувани душевни рани.

Ако наднорменото тегло е обусловено от психологически причини, всички усилия по справянето с излишните килограми могат да са обречени на провал.

И дори човек да отслабне, загубеното може да се върне. Затова е толкова важно да се разберат причините, които карат човек да отслабне, за да му се помогне да се справи с проблема.

Защо се трупат излишни килограми – топ 9 скрити причини

Какви може да са мотивите за пищната фигура?

1.Храната е антидепресант

Вкусната храна – едно от най-достъпните удоволствия за човека. Затова за много от нас се превръща в своеобразен антидепресант – лекарство за намаляване на напрежението.

Стресът емоционално се изяжда с вредни храни, които водят до натрупване на излишни килограми. При наднормено тегло е директно последствие от това, че човек не може да се справи със своите проблеми по адекватен начин.

Разумен изход от тази ситуация е да се научим да управляваме стреса. За тази цел съществуват техники за разпускане. От помощ са също успокояващите занятия – четене на книги, слушане на музика, дълги разходки на чист въздух.

2.Ниска самооценка

Дълго време се смяташе, че ниската самооценка у човек с наднормено тегло е следствие от излишни килограми. Колкото по-едър е човек, толкова повече морални сили отнема наднорменото тегло.

Проведено в продължение на 20 години изследване на Кралския колеж на Лондон показва, че не е точно така както изглежда.

Учени правят анкети сред 10-годишни деца, целта на които била да открият тяхната самооценка. След 20 години те провеждат повторно проучване със същите хора, също вече пораснали. Резултатът е, че при хора, които като деца са имали ниска самооценка, в зряла възраст по-често се срещало наднормено тегло. Изследването е проведено с участие на 6500 души.

3.Бягство от отговорност

Същото изследване открива още един интересен момент. Хората, които са склонни да обвиняват другите за своите проблеми или обективни външни фактори, също по-често били с наднормени килограми.

И това не е изненадващо, тъй като за да застанем на пътя за справяне с всичко излишно, трябва да поемем отговорност за себе си и да проявим сила на волята. Често нито едното, нито другото имат такива хора. За тази цел може да помогне психотерапията.

4.Значими в очите на околните

Понякога зад дебелата обвивка се крие човек, който с помощта на наднорменото тегло привлича вниманието върху себе си. Излишните килограми за него, за способ да стане по-голям и по-значим в очите на околните.

Разбира се, по този начин не се постига одобрение от околните, но човек не знае какво може да направи. Собствените комплекси са пречка за изграждането на щастлив живот и добри отношения с околните.

5.Изразяване на протест

Още една причина, доста често срещана за натрупване на излишни килограми, това е изразяването на протест. Не трябва да се мисли, че човек прави това нарочно.

Ако човек не е съгласен с някаква значима ситуация в своя живот, не може да приеме действията и постъпките на другите хора, то той трябва да си запуши ушите.

Натрупването на излишни килограми в този случай е начин да се затвори в себе си, изграждането на крепостни стени с близките си, чиито действия не приема.

6.Начин да се поглезим

Това е една от най-безобидните психологически причини за прогресиращо затлъстяване. Когато човек премине през труден момент и след това постигне успех, преживява тежък ден и се възнаграждава с нещо сладко.

7.Бягство от самота

За някои хора храната е замяна на общуване.

8.Липса на радостни моменти

Когато делничните и почивни дни са еднообразни и изглеждат еднакви, то храната може да бъде единствен начин за получаване на порция положителни моменти.

Това не е просто радостно преяждане заради стрес, а и начин да направим живота си по-добър и по-радостен.