Домашни любимци - чести гости в леглото ни

В много домове живеят котки или кучета, които често спят в леглото на своите стопани и имат достъп до спалнята.

Повечето хора не виждат нищо лошо в това да спят цяла нощ до котка или куче на леглото. Но лекарите не споделят подобен оптимизъм.

Смята се, че животните спомагат за намаляване на стреса, успокояват стопаните преди лягане, но това е много спорно мнение.

Сред рисковете от съвместен сън с домашните любимци са алергии, обострящи се до тежки дихателни разстройства и вероятност от ухапване. Възможно е травмиране на кожата с нокти и зъби или заразяване с инфекции.

Сън с домашни любимци – ЗА и ПРОТИВ

Повече от 60% от домашните любимци, предимно котки или кучета, по време на нощния сън на стопанина се намират или на неговото легло, или около него, в непосредствена близост.

Но далеч не за всички хора толкова близък контакт с домашните любимци е безопасен.

Лекарите са категорично против подобни съседство през нощта за деца до 3 години, и за възрастните подобен съвместен сън невинаги е от полза. А понякога е възможно да попречи на нормалното наспиване.

Особено внимателно трябва да се отнасяме към съня на животното в леглото, ако то се е появило в семейството неотдавна или излиза навън и влиза в контакт с улични животни.

Ако домашният любимец има бълхи, това увеличава риска от различни инфекции. Най-опасната, макар и изключително рядка у нас, е чумата.

Ако животното се допуска до спалнята, редовно трябва да се води на ветеринар, да се правят всички ваксини, сред които и против бяс. Да се следят и графиците за обработка против глисти и бълхи.

Котенца у дома – инфекция от ноктите

Котките, особено младите и неотдавна появили се у дома, могат да станат източник на болестта на котешкото одраскване.

Това е бактериална инфекция, която котката предава при ухапване или одраскване на човека.

Бактериите, предизвикващи тази инфекция, се съдържат в урината и слюнката на животните. Котенцата по-често пренасят възбудители, след това заразяват деца или млади хора, играещи с тях.

Възможно е заразяване при облизване на лицето на човек, целувки с домашни любимци.

Инфекцията започва с малък оток и зачервяване в мястото на раната. Впоследствие лимфните възли се увеличават, развива се треска и други признаци.

Освен фелиноза, домашните животни, показвайки своята любов и облизвайки ръцете и лицето на стопанина, разпространяват много други бактериални и вирусни възбудители на инфекции.

Ако имунната система е отслабена, заради болест, човек е с простуда или страда от стомашно разстройство, по-добре да не се прегръща с домашния любимец през нощта.

Алергия към котка или куче

Много спорове предизвиква алергията към домашни животни. Ако човек по-рано не е имал алергии към домашни животни, и котката или кучето живеят отдавна у дома, няма повод за безпокойство.

Но ако възрастен развие алергия под формата на ринит, конюнктивит, най-правилното решение е отстраняване на домашното животно не само от спалнята, но и изобщо от живота на алергичния.

Много стопани обичат силно животните, готови са да страдат от алергии, за да продължат да спят със своя домашен любимец, постоянно да приемат антихистамини.

От продължителния прием е възможно да възникнат странични ефекти, които хората са готови да търпят заради любимото си куче или котка.

Любовта към домашните любимци надделява над здравия разум и отхвърля възможните рискове и сериозните усложнения.

Много спорове сред специалистите предизвикват и т.нар. хипоалергенни породи котки и кучета.

Това е отлично решение за хората с алергии. Изследванията показват, че няма кучета, които да не предизвикват алергии.

Реакция предизвиква не вълната, а белтъците от слюнката и кожата, пърхот, която имат дори и домашните любимци без козина.

От спалнята в болницата с дихателни разстройства

Много хора, които смятат, че нямат алергия към животни, си взимат домашен любимец. Но след известно време попадат в болница с остри дихателни разстройства, силна кашлица и задушаване.

И много от тях отказват да изгонят домашния любимец от спалнята, дори и алергията да се потвърди.