Макар сезонът на досадните насекоми скоро да приключва, със сигурност доста от вас си задават въпроса: защо комарите хапят някои хора повече от други? Оказва се, че този въпрос изобщо не е излишен и има ясни доказателства по темата.

Ако това лято ви е писнало от атаките на комарите, то в оставащите дни ще имате възможността да ги надхитрите. Днес ще се опитаме да разберем малко повече за „психологията“ на дразнещите индивиди.

1. Кръвната група

Изследователи от Института за биологичен контрол на вредители са стигнали до извода, че кръвната група е много важна за комарите. Оказва се, че хората с кръвна група 0 е най-предпочитана от тях, а хората с кръвна група А могат да бъдат най-спокойни през летните вечери.

Проучване е показало, че хората отделяме специфични вещества, по които комарите подбират жертвите си, според кръвната група.

2. Изпотяването

Според проучвания, комарите са силно привлечени от потта. Съединенията, открити в потта са в различни различни количества при всеки.

Освен това, когато извършваме каквато и да е физическа активност навън, тялото ни отделя повече пот, което със сигурност ще привлече тези насекоми.

3. Телесна температура

Установено е, че комарите, които разпространяват малария ужилват хора с по-висока телесна температура.

4. Признак на бременност

Ако се съмняваш дали не си бременна и в същото време започнат да те нападат повече комари, то със сигурност трябва да си направиш тест. Комарите, доста предпочитат бременните, което отново е свързано с по-високата им телесна температура.

5. Нивата на холестерола в кръвта

Според проучвания в някои американски университети, високите концентрации на холестерол в кръвта карат комарите да хапят повече.

6. Фазите на луната

Американската асоциация по контрол на комарите е установила, че комарът е стотици пъти по-активен по време на пълнолуние.

7. Отделянето на въглероден диоксид

Комарите притежават рецептори, които „улавят“ отделения въглероден диоксид, отделян от всеки човек. Смята се, че хората, които отделят повече СО2 са по-предразположени към ухапвания.

От това можем да направим извода, че по-едрите хора страдат повече от комарите, защото имат по-голям обмен на кислород.

8. Бирата

Американско изследване е установило, че пиенето на бира привлича комарите. Това е така, заради миризмата, която тялото ни отделя след консумацията на напитката.

9. Тъмните дрехи

Друг предразполагащ фактор са цветовете. Счита се, че комарите се насочват към нас доста по-често, когато сме с дрехи в тъмните нюанси.

Цветните, ярки цветове не им се струват толкова апетитни.

10. Микробиом

Изследвания са установили, че хората с по-беден микробиом привличат повече малките насекоми.