Храненето с ограничаване на една от аминокиселините помага за успокояване на твърде активната имунна система.

Метионинът може да забави развитието на автоимунни заболявания

Резултатите от изследването, проведено от група учени от Изследователския институт Ван Ендел, Университета МакГил и от Монреалския университет бяха наскоро публикувани.

Става въпрос за аминокиселината метионин. Тази аминокиселина е незаменима, тоест не се образува в организма, а постъпва в него с храната.

Метионинът влиза в състава на животинския и растителен белтък, затова най-богати на това вещество са месото, рибата, млякото и млечните продукти.

Без метионин организмът не може да съществува, тъй като тази аминокиселина е изключително необходима за поддържане на нормалната обмяна на веществата и функционирането на другите системи.

Същевременно има данни, че ограничаването на метионина в храненето може да е полезно, като забавя процесите на стареене и помага за сваляне на килограми.

През 2019 г. американски учени в експерименти с мишки доказват, че диетата с ограничаване на метионина помага при химио- и лъчева терапия, прилагани при ракови заболявания.

Авторите на новото изследване изхождат от това, че метионинът, освен всичко друго, е и от ключово значение за функционирането на имунната система.

Всъщност играе роля на своеобразно гориво, активизира Т-клетките, които предпазват организма от патогени.

Прекомерна активност на имунната система от месо, мляко и риба

В основата на развитието на автоимунните заболявания е прекомерната активност на имунната система, атакуваща не само чуждите. Но и собствените здрави клетки и тъкани на организма.

Например, при множествена склероза на такава атака се подлага миелиновата обвивка на нервните окончания в главния и в гръбначния мозък.

Експериментите с мишки с множествена склероза показват, че ограничаването на метионина забавя активността на Т-клетките, като се ограничава тяхната способност, да нападат клетките на миелиновата обвивка.

Това води до това, че началото на развитието на болестта се отлага, а самият патологичен процес се развива доста по-бавно.

При понижаване на обема на метионина в храненето, всъщност се лишаваме от тази хиперактивна реакция на горивото, успокояваме я, но не по никакъв начин не влияем на функционирането на имунната система.