Много е субективно какво точно означават красиви гърди.

Повечето жени се гордеят с това, с което ги е надарила природата и демонстрират деколте с естествени форми.

Други пък не са доволни и смятат, че трябва да променят формите, които имат по природа.

На помощ идват пластичните хирурзи и мамопластика. Операциите по увеличаване на гърдите имат много тънкости и особености, освен това са свързани и с използването на спомагателни средства, т.нар. медицински изделия - гръдни импланти.

Чуждите тела в меките тъкани могат да станат причина за определени рискове за здравето.

Какво може да доведе до спукване на силиконови гърди

Какво има вътре в гръдните импланти

Ендопротезите на млечната жлеза или гръдните импланти са се появили още в средата на миналия век. Разбира се, тези, които се използват сега, си приличат с онези само външно.

Първите ендопротези са били с обвивка от силикон и гума, която не е била особено дълготрайна.

Съвременните гръдни импланти са от силикон, вътре в който има специален пълнител – силиконов гел, физиологичен разтвор или карбоксиметилцелулоза.

За това кой пълнител е най-добър, няма единно мнение. В американските клиники предпочитат импланти с физиологичен разтвор, в случай на спукване и протичане ситуацията няма да е критична за здравето.

Други лекари, включително и българските пластични хирурзи, смятат силиконовият пълнител за оптимален вариант. Ако обвивката се спука, изтича изключително бавно и не може бързо да проникне в тъканите и в органите.

Ако, разбира се, своевременно се потърси лекарска помощ за отстраняване на проблема.

От какво може да се спука гръден имплант

Гръдните импланти постоянно се усъвършенстват, но все още не може да се изключи възможността от разкъсване. Причината е в ограничения срок на употреба.

Първото мащабно изследване на здравината на силиконовите импланти е публикувано още през 1996 г. Заради случаи на разкъсване учените са решили да проучат колко издържат силиконовите обвивки максимално подробно.

За тази цел обект на анализа били вече използвани силиконови импланти.

Тестваните импланти били използвани от 4 месеца до 20 години, половината били цели, при другата част от използваните – всички над 10 години, били разкъсани или спукани.

Основната причина за разкъсванията била степента на износване. Тънкостенните импланти със срок на годност от 10 до 16 години не издържали на по-големи натоварвания.

Днес се смята, че рискът от разкъсване или изтичане на силикона в гръдния имплант с всяка изминала година се увеличава с 1%.

Симптоми при разкъсване на гръден имплант

Нарушението на целостта на гръден имплант предизвиква оток, парене, болка и асиметрия на гърдите. Но медицината познава и случаи, когато симптоматика липсва напълно и разкъсването се открива по време на изследване.

Ако имплант с физиологичен разтвор се спука, то това се забелязва веднага. Течният физиологичен разтвор изтича много бързо, прониква в кръвта и в лимфата, а гърдите започват да се издуват и деформират.

Самата жената може да усети, че нещо не е наред с имплантите, тъй като измененията на формата са добре видими.

Какво се прави, ако разкъсването на импланта се потвърди

В такива случаи се извършва планова операция с премахване на увредената протеза по възможност с използване на разрезите от първоначалната мамопластика.

При липса на възпалителен процес и присъединяване на инфекция, нова ендопротеза може да се постави веднага. В рамките на една операция се премахва повредения имплант и се поставя нов.

Пожизнена гаранция на имплантите – какви жертви изисква красотата

Разбира се, всяка жена, която желае да си сдобие с красиви форми на гърдите, иска да отиде веднъж на хирург и след това да се радва на новите форми, без да не мисли за евентуални болести и последствия.

Още повече, че имплантите се усъвършенстват, а при операция се дава пожизнена гаранция.

За съжаление, тази гаранция не се отнася за самите импланти. А означава, че при възникване на проблем клиниката се задължава да разреши проблема за своя сметка.

Може ли да се увреди импланта? Възможно е при нараняване с нож на гърдите, силен натиск, сериозни травми. Още един рисков фактор – това е имплант с производствен дефект или неправилно поставяне.

Има ли алтернативи

Днес няма нито един метод, освен разбира се, физическите упражнения, който да няма недостатъци. Правят се опити за увеличаване на гърдите с мастна тъкан или с филъри, но ефектът е временен и трудно може да се прогнозира какъв ще е резултатът.