Развод, раздяла, изневяра, уволнение, раждане на дете, сватба – каквото и да ни се случи, добро или лошо, радостно или тъжно. Естествено е да поискаме да споделим чувствата си с някого, който ни разбира, усеща как се чувстваме, и ни подкрепя.

Защо приятелите са ни толкова важни и как да не ги губим

В моментите на тревога и болка първата „спешна помощ” е разговор с приятел. Приятелството във всички негови разновидности – от най-добрите приятели до колегите в работата, ни помагат да запазим психическото си здраве и да преживеем трудни времена.

Когато синът ѝ влиза в реанимация, Мария се чувства безпомощна и изгубена. Единственото, което ѝ помагало в този момент, е подкрепа от приятелка, с която се познават от 30 години. Благодарение на нея тя започва да вярва, че всичко ще е наред. Тя знаела какво точно да ѝ каже, за да ѝ стане по-добре.

Нещо подобно навярно се е случвало с много от нас. В това е силата на приятелството, най-голямата негова тайна. Обичаме приятелите си не само, заради това какви са те, но и за това, което правят за нас.

Хората сме социални животни, затова тялото ни и мозъкът са създадени, за да установяват различен род връзки. Когато ставаме приятели с някого, контакт се установява с помощта на:

  • Докосвания, които активизират образуването на окситоцин и ни помагат да се доверим на другите;
  • Разговори, които ни помагат да определим нашето място в колектива и да узнаем кой не е от нашата група и кого не трябва да пускаме в нея;
  • Съвместни движения с другите, благодарение на което се отделят ендорфини – спомнете си как девойките се прегръщат и танцуват по време на вечерните купони.

Макар и да сме създадени да общуваме с другите, възможностите ни имат предел. Така например, изследване, проведено от британски антрополог и еволюционен психолог, показва че човек може да поддържа до 150 контакти с различна степен на близост. От тях до 5 човека са най-добрите приятели, 10 са близки приятели, 35 са просто приятели, 100 са познати.

Каква е причината за тези ограничения? Приятелството не е като отношенията с роднините, с които можем и да не общуваме известно време, защото знаем, че те винаги ще са до нас, кръвните връзки ни свързват.

Приятелството изисква постоянно общуване и емоционално себеотдаване. Това съвсем не означава, че трябва да имате 5 добри приятели или около 100 контакти в социалните мрежи.

Мозъкът ни обаче е така устроен, че повече не можем да поемем емоционално и физически.

Приятелска подкрепа и помощ

Всички видове приятелство са полезни по-своему. В трудни житейски ситуации се обръщаме за помощ към тесен кръг приятели, които ни дават това, което не можем да получим, дори от партньори или от роднини.

С някого с удоволствие отивате на кафе или в парка, за да си побърборите. Към други се обръщате за помощ, но с уговорката, че и вие в бъдеще също ще направите услуга.

Към приятелите от социалните мрежи можете да се обърнете за съвет. Емоционалните ви връзки не са толкова силни, затова тези хора могат да подкрепят или критикуват дадена идея или да ви помогнат да погледнете на даден проблем от друг ъгъл.

Приятелите ни дават физическа, морална, емоционална подкрепа, когато ни е необходима. Приятелството ни защитава от травмиращо въздействие, което понякога оказва околния свят.

То помага да си спомним, кои сме ние, как да намерим своето място в света. Освен това има хора, с които просто ни е весело, лесно се общува с тях. Приятно ни е да спортуваме с тях или да гледаме филми.

Как да запазим приятелствата си

С възрастта способността ни да създаваме приятелства почти не се променя, но поддържането им става трудно. След като завършим училище или още повече след университета се сдобиваме с много задължения и проблеми. Деца, съпрузи, възрастни родители, работа, хоби, отдих.

На всички просто не ни стига времето, а трябва специално да отделяме за срещи с приятели.

Ако искаме да си запазим приятелството с някого, това изисква работа от наша страна. Ето 4 фактора, които ни помагат да запазим приятелството си дълго:

  • Откритост;
  • Готовност за подкрепа;
  • Стремеж към общуване;
  • Позитивен поглед към света.