Учените изглежда са намерили нов рисков фактор за болестта на Алцхаймер: спукани кръвоносни съдове.

Проучване на MRI (Международен републикански институт), което експериментира с доброволци, открива леки проблеми с мисленето и паметта в тези хора, които имат много спукани кръвоносни съдове в хипокампуса.

"Това е точно тази част от мозъка, която се занимава с обучението и паметта", казва Берислав Злокович, старши автор на проучването и директор на неврогенетичния институт Зилка в Университета на Южна Калифорния.

Проучването също установи, че такива кръвоносни съдове в хипокампуса са склонни да създават проблеми при всеки човек. Но този процес се ускорява в хора, при които може да се проявят болестта на Алцхаймер или други форми на деменция.

Плътно опаковани глиални клетки (зелени) и нервните клетки (червени) обграждат кръвоносен съд, за да образуват бариера, която държи токсините от достигане на деликатните мозъчни клетки.

Откритието показва, че може да е възможно да се идентифицират хората, изложени на риск от болестта на Алцхаймер, като погледнете в техните кръвни съдове, казва Род Кориво, програмен директор на Националния институт по неврологични заболявания и инсулти, който помогна за финансирането на научните изследвания.

Резултатите също така показват, че лекарствата, които помагат на организма да запечата спуканите кръвоносни съдове, могат да забавят или предотвратят Алцхаймер или други форми на деменция.

"Това изследване дава на пациентите и семействата им надежда за бъдещето, че откриването на спукани кръвоносни съдове рано ще предостави възможност да се спре деменцията преди да започне" казва Кориво.

Новото изследване се базира от по-ранни изследвания на хора, които са умрели с болестта на Алцхаймер. "Ние гледахме мозъци от аутопсии и е съвсем очевидно, че има повреда на кръвно-мозъчната бариера," казва Злокович.

Кръвно-мозъчната бариера е специален слой от клетки, който не позволява на бактериите и токсините, които циркулират в кръвния поток, да се смесят с течността, която обгражда мозъчните клетки. Когато слойът се разпадне, токсините се смесват с течността, която заобикаля мозъчните клетки, и може да повреди или убие клетките.

Изследването от аутопсията не може да покаже дали разпределението е настъпило преди или след проява на Алцхаймер. Така Злокович и неговият екип използват специален вид от MRI, за да изучат умовете на повече от 60 души.

В групата бяха включени както здрави хора, така и хора с леки когнитивни увреждания, които са ранен признак на болестта на Алцхаймер.

"Откритието може да помогне да се обясни защо хората с атеросклероза или други проблеми с кръвоносните съдове са по-склонни да развият Алцхаймер" казва Кориво. "Има всички основания да се мисли, че болестта на Алцхаймер е свързана със съдово увреждане".

Проучването също така показва, че амилоидни плаки и плетеници, известни като тау не са единствените фактори, които водят до болестта на Алцхаймер.

"Вероятно има няколко различни пътища до деменция", казва Кориво "Включително такива, които включват спукани кръвоносни съдове."

Учените още работят върху въпроса дали е възможно да се oправят щетите на кръвно-мозъчната бариера. Това може и да е възможно с помощта на клетки, известни като перицити, които помагат за предпазване на кръвоносните съдове в мозъка да не изтичат.