Стафилококът в носа – това е инфекция, предизвикана от най-разпространените на Земята микроби – стафилококи – локализиращи се на лигавицата на носа.

През живота си човек се сблъсква със стотици най-различни щамове на тази бактерия, като контактът с тях остава незабележим за него.

Присъствайки върху много предмети и вещи, стафилококът е абсолютно безопасен за човека, докато имунитетът му не отслабне.

Съществуват множество видове, като една част от тях са представителите на нормалната микрофлора на лигавиците и на кожата на човека, а други могат да станат причина за гнойни процеси, пневмония, инфекции на меките тъкани и кожата, ставите и костите, и дори сепсис с летален изход.

Златистият стафилокок е кълбовидна грамположителна бактерия, която притежава характерна златиста окраска и е една от най-опасните форми на този микроб.

Златистата бактерия в носа може да стане причина за хронична хрема, остър или хроничен ринит, синузит и т.н.

Симптоми на стафилокок в носа

Някои пациенти дори не подозират, че имат стафилококова инфекция. Този факт се установява при даване на проби за изследване от лигавицата на носа.

Другите пациенти усещат такива симптоми на наличието на тази бактерия в носа като повишена телесна температура, зачервяване на кожата в областта на носа, обща интоксикация на организма. Освен това златистият стафилокок може да предизвика образуването на гнойници на кожата.

Основен симптом на стафилокок в носа при децата е появата на обрив. При липсата на лечение, ако инфекцията е със златист засяга други системи и органи на детето.

Нарушава се функцията на стомашно-чревния тракт, проявяващи се чрез болки в корема и обилно газообразуване.

Детският организъм се справя зле с разглежданата инфекция и е по-предразположен към развитието на възпалителни процеси в тъканите и органите, за разлика от възрастния.

Особено опасен е златистият стафилокок за новородените. Симптомите при такива малки пациенти практически винаги се съпровождат с появата на трудно заздравяващи гнойници и чревни колики.

Лечение на стафилокок в носа

Преди да разгледаме възможностите за терапия при наличие на тази инфекция, следва да отбележим, че само по себе си лечението е задължително само в случаите, ако присъствието на бактерии в лигавицата на носа е причина за постоянно развиващи се възпалителни процеси, които предизвикат гнойни или хронични ринити, синузити и т.н.

От друга страна, златистият стафилокок се отнася към условно-патогенните бактерии, които са безопасни за човека само до определен момент.

Нарушението във функционалността на имунната система може да предизвиква активна дейност на микроорганизма, което може да стане причина за редица опасни заболявания.

Затова, ако в резултат на лабораторни изследвания на лигавицата на носа у пациента се установи тази бактерия, не следва да се отлага началото на терапията.

Проблемът с лечението на стафилокока се заключава в това, че към причинителя на това заболяване лесно се развива устойчивост към много антибиотици.

И следва да се направят допълнителни изследвания за чувствителността на стафилокока към едни или други антибактериални препарати.

Най-устойчива е бактерията към пеницилин. И употребата му при наличие на такава инфекция е неуместно и има риск от развитие на усложнения, сред които пневмония, стафилококов сепсис, остеомиелит.

Комплексното лечение включва освен прием на антибиотици и на имуномодулатори, чието предназначение е укрепване на имунитета и възстановяване на защитните функции на човешкия организъм.