Бозайниците са със силно ограничена способност за възстановяване на сърдечния мускул при увреждане.

Защо сърцето не се възстановява след инфаркт

При инфаркт на миокарда, например, милиони клетки на сърдечния мускул – кардиомиоцити, умират, и се заместват от съединителна тъкан.

За някои живи същества проблемите със сърцето не изглеждат толкова сериозно. Това се отнася и за някои риби, особено за данио-рерио – популярен модел за биомедицински изследвания, които са с гени почти идентични на тези на хората.

След травма на сърцето кардиомиоцитите на данио-рерио започват усилено да се делят и потенциалният белег се заменя с нов, работоспособен сърдечен мускул.

Екип от учени, начело с Нади Меркадер от Института по анатомия при Университета на Берн отдавна следи удивителните регенеративни способности на тези риби.

И наскоро се установи, че не всички кардиомиоцити в сърцето на данио-рерио са с еднакъв принос за възстановяването.

Изследователи от Междуфакултетния отдел по биоинформатика в Университета на Берн и Университети в Испания и Германия се обединяват за по-подробно изучаване на въпроса.

При използване на трансгенни инструменти Маркос Санде-Мелон, един от съавторите на съвместното изследване, успява да идентифицира малко подмножество кардиомиоцити в рибешко сърце, отбелязано от експресията на гена sox10, което нараства в по-голяма степен в сравнение с други клетки на миокарда в отговор на увреждането.

Малка клетъчна популация – нарушена регенерация на сърцето

Фактът, че клетките от откритото подмножество се отличавали от останалата част на миокарда, а също и по профил на експресия на гените, дава възможност да се предположи, че представляват някаква клетъчна подгрупа.

Експерименталното потискане на тази малка клетъчна популация незабавно доведе до нарушение на регенерацията на сърцето.

При следващ етап авторите желаят да изяснят може ли липсата на популация на кардиомиоцитите, в които се експресира sox10, да обясни слабата регенерация на сърцето при бозайниците.

Ако това се окаже вярно, то се открива голямо направление за създаване на нови технологии за възстановяване на сърцето на човека. В близките 5 години се очаква да бъдат направени открития в тази област, с тяхна помощ ще може да се преодолее стигмата, която застига човек, получил инфаркт на миокарда.