Стените не пазят - травми, получени у дома
Полезно

„Моят дом е моята крепост” – така предполагат много хора, но грешат.

Наистина никой не очаква подводни камъни там, където всичко е толкова обичайно и познато, 70% от травмите, получени от човека, се характеризират като битови.

Травма случила се в домашни условия, често е напълно неочаквана.

Кой би могъл да си помисли, че детето може да си счупи нещо при падане от дивана. А възрастната майка да си скъса сухожилията на крака, подхлъзвайки се на мокър под. Какво грози човек и как да се действа при подобни случаи?

Каква болка – какво последва кухненското порязване?

При покупка на марков нож, домакините често подценяват неговите възможности и лесно получават порязвания с различна степен на тежест при обикновено чистене на зеленчуци или разфасоване на месо.

С увреждане на крайници се последва и невнимателното боравене с консервни опаковки, които се отварят по стария начин.

Често стават причина за увреждане на пространството между палец и показалец.

Дори елементарната проверка на острота на заточване може да доведе до доста неприятни последствия.

Добре е, ако домакинята си направи банална драскотина или незначително увреждане на кожните и по-долу разположените тъкани.

Но се случва въздействието заедно с остротата на предмета да доведе до увреждане на съдове, нерви, връзки и сухожилия, а понякога и на кости.

При незначителна травма е достатъчно обработване на раната с дезинфекциращо средство и поставяне на стерилна превръзка.

Ако болката се съпровожда със силно пулсиращо кръвотечение, сигнализиращо за увреждане на артерията, загуба на чувствителност във връзка със засегнатия нерв.

Това се отнася и за случаите, когато е нарушена и обичайната функция, тоест пръстите не се разгъват и не се свиват, а също и при съществено разминаване на кожата и на вътрешните тъкани.

Симптоми на коварно нараняване

Прословутото желание да се забие пирон в стената е погубило не един брак, а колко хора е лишило от работоспособност за по-дълъг срок?

Удар с чук по пръста – още една често срещана травма, като нейната тежест е право пропорционална на силата, с която мъжът е опитва да отстоява своите права.

Впрочем дори работата свършена у дома в най-благоприятното разположение на духа може да доведе до подобна грешка, никой не е застрахован. Затова е полезно да се знае как да се постъпва в този случай.

Първо, трябва колкото се може по-бързо да се приложи към травмираното място лед или нещо студено. А след известно време да се пристъпи към оценка на тежестта на причината вреда на здравето.

Основните симптоми са и най-безобидните – подпухване и зачервяване. Силната болка при докосване, и кръвотечение може да сигнализира за фрактура.

Но дори и повреждане да е получила само нокътната пластина и прилежащите тъкани към нея, няма да е излишно да се види от лекар. За по-бързо оздравяване може да се наложи отстраняване.

Травма на краката, която за дълго време ни вади от релси

Падане на мокър под, скокове от дивана, с които децата обичат да изненадват родителите, дори обикновено ставане от леглото с неудачна упора на стъпалата може да стане причина за всевъзможни травми.

Започва се от увреждане на връзките на глезена и се стига до счупване. Дори необичайното изкълчване може да остане без внимание, още повече, че на симптомите не може да не се обърне внимание.  

Помогни на приятел да бъде здрав!

4.47 103

Malchugani.com banner

Редактор