„Моят дом е моята крепост” – така предполагат много хора, но грешат.

Наистина никой не очаква подводни камъни там, където всичко е толкова обичайно и познато, 70% от травмите, получени от човека, се характеризират като битови.

Травма случила се в домашни условия, често е напълно неочаквана.

Кой би могъл да си помисли, че детето може да си счупи нещо при падане от дивана. А възрастната майка да си скъса сухожилията на крака, подхлъзвайки се на мокър под. Какво грози човек и как да се действа при подобни случаи?

Каква болка – какво последва кухненското порязване?

При покупка на марков нож, домакините често подценяват неговите възможности и лесно получават порязвания с различна степен на тежест при обикновено чистене на зеленчуци или разфасоване на месо.

С увреждане на крайници се последва и невнимателното боравене с консервни опаковки, които се отварят по стария начин.

Често стават причина за увреждане на пространството между палец и показалец.

Дори елементарната проверка на острота на заточване може да доведе до доста неприятни последствия.

Добре е, ако домакинята си направи банална драскотина или незначително увреждане на кожните и по-долу разположените тъкани.

Но се случва въздействието заедно с остротата на предмета да доведе до увреждане на съдове, нерви, връзки и сухожилия, а понякога и на кости.

При незначителна травма е достатъчно обработване на раната с дезинфекциращо средство и поставяне на стерилна превръзка.

Ако болката се съпровожда със силно пулсиращо кръвотечение, сигнализиращо за увреждане на артерията, загуба на чувствителност във връзка със засегнатия нерв.

Това се отнася и за случаите, когато е нарушена и обичайната функция, тоест пръстите не се разгъват и не се свиват, а също и при съществено разминаване на кожата и на вътрешните тъкани.

Симптоми на коварно нараняване

Прословутото желание да се забие пирон в стената е погубило не един брак, а колко хора е лишило от работоспособност за по-дълъг срок?

Удар с чук по пръста – още една често срещана травма, като нейната тежест е право пропорционална на силата, с която мъжът е опитва да отстоява своите права.

Впрочем дори работата свършена у дома в най-благоприятното разположение на духа може да доведе до подобна грешка, никой не е застрахован. Затова е полезно да се знае как да се постъпва в този случай.

Първо, трябва колкото се може по-бързо да се приложи към травмираното място лед или нещо студено. А след известно време да се пристъпи към оценка на тежестта на причината вреда на здравето.

Основните симптоми са и най-безобидните – подпухване и зачервяване. Силната болка при докосване, и кръвотечение може да сигнализира за фрактура.

Но дори и повреждане да е получила само нокътната пластина и прилежащите тъкани към нея, няма да е излишно да се види от лекар. За по-бързо оздравяване може да се наложи отстраняване.

Травма на краката, която за дълго време ни вади от релси

Падане на мокър под, скокове от дивана, с които децата обичат да изненадват родителите, дори обикновено ставане от леглото с неудачна упора на стъпалата може да стане причина за всевъзможни травми.

Започва се от увреждане на връзките на глезена и се стига до счупване. Дори необичайното изкълчване може да остане без внимание, още повече, че на симптомите не може да не се обърне внимание.