Оставането в училище има не само финансови и икономически предимства и ползи, но също така предоставя и здравословни такива. Ново проучване изчислява, че повече от 145 000 смъртни случая на година в Съединените американски щати могат да бъдат предотвратени, ако всеки, който не е следвал в университет или висше училище, се бе потрудил, за да завърши. Тези изчисления са равни на броя смъртни случаи, които могат да бъдат избегнати в случай, че пушачите в Съединените щати откажат цигарите, твърдят изследователите.

Тези разкрития предполагат, че ако американските власти имат за цел да повишат образователното ниво на населението, това може да допринесе значително за продължителността на живота им, споделят провеждалите изследването.

В политиката за публично здраве ние често се фокусираме върху промяната на здравните навици като диети, пушене и приемане на алкохол, разказва съавторката на изследването, Вирджиния Чанг, преподавател по публично и обществено здраве във факултета по култура, образование и човешко развитие към университета Стайнхардт в Ню Йорк. Образованието, което е по-фундаментален, важен и ранен мотив отколкото здравните навици и различия и също така трябва да бъде сред ключовите приоритети на американската здравна политика.

Хората с по-високо ниво на образование могат да живеят по-дълго поради редица причини, включително и това, че те традиционно имат по-високи доходи, по-добри и здравословни навици на живот и по-добро психологическо благоденствие, споделят изследовалите.

За целта на проведеното проучване, екипът от учени е проследил над 1 милион хора между 1986 и 2006, като са се фокусирали върху техния образователен ценз и смъртни нива. Също така са използвали информация от хора, родени през 1925, 1935 и 1945 година, за да определят как нивото на образованието може да оказва влияние върху смъртността през годините.

Изследователите изчисли, че през 2010 година, 145243 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако хората, които не са завършили университет или друго висше училище бяха защитили дипломата си и допълнително още 110,068 смъртни случая е можело да бъдат предотвратени, ако хората, записали се в колеж и започнали обучението си там, са го завършили.

Изследователите също така открили, че между 1925 и 1945 година смъртността спада като цяло сред хората с всякакви образователни нива, но пада значително по-бързо сред хората, завършили колеж. В резултат на това, разликата между нивата на смъртност на хората с различно образователно ниво се задълбочава с течение на годините.

Освен ако тази тенденция не се промени, смъртността, която се приписва на ниско образование ще продължи да нараства и в бъдеще, споделя съавторът на изследването Патрик Крюгер, преподавател в департамента по здравни и поведенчески науки в Университета в Денвър, Колорадо.

Хората с по-високо образование по-рядко имат склонността да пушат, по-често практикуват упражнения и гимнастика и в по-голямата си степен разполагат със здравна осигуровка. Като допълнение, проучванията показват, че напредъкът в лечението и превенцията на сърдечните заболявания в скорошните десетилетия, е реализиран главно от хора с високо образование.