Много хора виждат диагнозата за рак на белия дроб като смъртна присъда. Това е разбираемо, имайки предвид факта, че тази болест убива повече от 1.3 милиона души годишно. Но, ако се открие достатъчно рано, ракът на белия дроб може да се лекува и често бива излекуван докрай.

Статистиката сочи, че процентът на оцеляване за 5 годишен срок при рак на белия дроб, който не е с метастази и не се е разпространил, е повече от 50%, в сравнение с 4%, при които ракът се е разпространил към другите системи на организма. Затова трябва да обръщате голямо внимание на ранните – и понякога изненадващи – признаци за рак на дробовете. Също така се уверете, че държите в течение лекаря си за всичко, което ви се струва съмнително.

Депресия и други промени в настроението

В скорошни проучвания изследователите отбелязват, че съществува изненадваща връзка между първоначално диагностицирани депресия и тревожност с рака на белия дроб. В учудващ брой случай пациентите с рак (особено случаите на рак на белия дроб) откриват, че имат тумор след като са се обърнали към психиатрична помощ.

Психиатричните симптоми могат да приемат различни форми – от умора, летаргия и нисък дух, характерни за депресията, до панически мисли. Раздразнителността, необясними изблици на гняв и други промени в личността също могат да бъдат показатели за психиатрични проблеми. Ако забележите нетипични промени в настроението на някого, поговорете с него и потърсете причината.

Често боледуване

Честото боледуване от простуда, грип, бронхит или пневмония може да ви накара да се замислите дали това се дължи на проблем с имунната система. Но друга възможна причина може да бъде рак на белия дроб. Симптомите са същите, както при грип, простуда и инфекции. Разликата е в това колко упорити са те – дали продължават дълго време или са кратки, но възникват често и почти винаги рецидивират.

Тъй като ракът се установява в тъканите на дроба и бронхиалните тръби, той причинява симптоми, които са подобни на тези на настинката и грипа. Ракът на белия дроб прави дробовете по-податливи на инфекции и болести. Тъй като имунната система на организма е заета да се бори с рака, тя е не е в състояние да се защити от бактериите и в резултат се развиват сериозни инфекции, като бронхит и пневмония.

Загуба на апетита или необяснима загуба на теглото

Ако сваляте килограми, а не сте променили нищо в начина си на живот или храната вече не ви съблазнява, е важно да потърсите обяснение. Тъй като дишането се затруднява, апетитът ви може да се загуби. Болките в корема могат да предизвикат гадене. Може да се стигне до остра загуба на апетит, ако ракът се разпространи към черния дроб. Наблюдавайте дали тези симптоми не се дължат на болест със стомашно-чревния тракт, натравяне, предменструален синдром и др.

Анормален растеж на гърдите при мъжете

Уголемяването на гърдите при мъжете, познато като гинекомастия, е неудобна тема, но може да бъде важен признак за здравословен проблем. Туморите често освобождават хормони, протеини и други вещества в кръвния поток, като задействат т.нар. „паранеопластични синдроми”. Получената хормонална анормалност може да доведе до растеж на гърдите. Има вероятност той да е свързан с качването на килограми, което задължително трябва да обсъдите с вашия лекар.