Още една новост за тези, които искат да бъдат в добра физическа форма.

Холандски изследователи твърдят, че поддържането на лека прохлада в дома и офиса може да стане ваш допълнителен помощник в борбата с излишните килограми и затлъстяването.

Ръководителят на изследването, доктор Вутер ван Маркен Лихтенбелт, профессор по човешка биология в медицинския център на Университета в Маастрихт, е искал да разбере стимулира ли хладът процесите на енергиен обмен в организма.

С други думи, изгарят ли повече калории хората, които живеят при по-ниски температури.

При понижаване на температурата обикновено започваме да треперим. Учените смятат тази реакция на организма за естествен кратковременен отговор на студа, благодарение на който човек може да се предпази от преохлаждане.

Треперенето стимулира отделянето на топлина в организма, вследствие на което се чувстваме загряти.

Учени в Япония са направили експеримент, резултатите от който показали, че пребиваването в помещение при температура 17 градуса по два часа на ден в течение на шест седмици, снижава количеството мазнини в организма.

Неотдавна е бил открит и нов вид адаптация към студа – т. нар. термогенеза без треперене, при която също се стимулира отделянето на телесна топлина, но това става доста по-бавно от обичайното.

«При повечето възрастни хора темповете на тази термогенеза се увеличава с 5 до 30% в отговор на пребиваването в студено помещение», – отбелязват учените.

«По този начин този процес може да оказва съществено влияние върху енергийния обмен и изгарянето на калории, вследствие на което да се подобри метаболизмът».

Изследването на холандските учени показало, че хората постепенно се аклиматизират към по-студени условия.

Участниците в експеримента, прекарвали по шест часа на ден при температура от 15 о С, след 10 дни започнали да се чувстват по-комфортно.

«Има данни, че хората, както и гризачите, изгарят повече калории на хладно, за да поддържат нормална температурата на тялото», – разказва доктор Мичъл Лазар, шеф на отделението по ендокринология в Университета на Пенсильвания.

Така че колко време трябва да прекараме в хладно помещение, за да изгорим например сто калории? Учените считат, че е твърде рано да се говори за подобни разчети.

«Нашите резултати показват, че адаптацията към студа води до увеличение на разхода на енергия», – казва доктор Лихтенбелт.

«В тези данни няма никакво съмнение. До този момент не сме знаели как да използваме тези резултати в реалния живот».

Учените планират да проведат дългосрочни изпитания по тази методика. Участниците в експеримента ще живеят в прохладни помещения, а теглото им ще се следи строго. «Ще контролираме не само теглото на участниците, но и техни основни жизнени показатели», – добавя доктор Лихтенбелт.

«Ще бъде много интересно да проведем такова изследване сред хора, които се опитват да се освободят от излишните килограми, както и да разберем подобряват ли се техните резултати», добавя специалистът.

Учените открили още, че аклиматизацията в студена среда също така може да доведе до увеличение на количеството на кафявата мастна тъкан в организма.

За разлика от бялата мазнина, кафявата не води до запасяване, а до изгаряне на калории. Възможно е именно този вид мазнини да влияят върху свалянето на килограми и нормализирането в обмяната на веществата в човешкия организъм.