Оказва се, че можем да се заразим не само с шарка, грип или хепатит, но и със стрес.

До този неочакван извод са стигнали група учени.

Макар получените резултати да са доста шокиращи, учените от Института за изследвания на мозъка „Общество Макс Планк” и Технологичния университет в Дрезден, Германия, са категорични – да, стресът е заразен.

Тяхното изследване показало, че ако сме заедно с човек, който преживява стрес, нашето тяло също започва да отделя хормона на стреса – кортизол.

Участниците в експеримента са били задължени да решават сложни аритметични задачи и да отговарят на въпроси.

В същото време останалите участници в проучването е трябвало да наблюдават какво правят „математиците” и да оценяват техните действия.

Само 5 на сто от хората, изпълняващи заданието, са успели да запазят спокойствие. В същото време, дори хората, които наблюдавали решаващите задачи, са изпитвали вълнение.

Когато участникът и наблюдателят са били познати, в 40% на сто от случаите наблюдателят изпитвал стрес по време на експеримента.

Този показател бил с 10 на сто по-нисък, когато участниците не са се познавали помежду си.

Учените наблюдавали стресова реакция у наблюдателите, дори тогава, когато те са наблюдавали изпълнителите от съседната стая, или пък са ги виждали на екрана на компютър.

«Това означава, че телевизионните програми, показващи страданието на хората, могат да предизвикат стрес у зрителите», – разказва Вероника Енгерт, автор на проучването. „Стресът се оказва силно заразен”, допълва тя.

Учените в същото време са категорични, че единичната стресова реакция в никакъв случай не вреди на организма.

Опасен е само хроничният стрес. «Хормоналният отговор на стреса се формира в резултат на еволюцията.

Когато се намирате в опасна ситуация, вашият организъм започва да произвежда голямо количество от хормона на стреса, наречен кортизол”, обяснява Енгерт. „Но ако нивото на кортизола е повишено постоянно, това вече не е добре за вашия организъм”.

Най-разпространените симптоми на стреса са пресъхнало гърло, мускулно напрежение, изпотяване на дланите. Знак, че сме под стрес, са честите прозявки, без да се чувстваме сънени.

Те се дължат на т.нар. повърхностно дишане, което се причинява от стреса. Симптом са и разстройствата в краткосрочната памет – когато забравяме лесно, трудно се концентрираме или пък не сме в състояние да взимаме решения.

Един от най-разпространените признаци на стреса е сухотата в устата. Това състояние се дължи на пониженото количество слюнка в устната кухина.

Сигнал за стрес може да са и стомашните неразположения като газове, стомашни киселини, болезнени спазми, диария.

Всичко това са симптоми на синдрома на дразнимото черво, който обичайно се отключва, когато сме под стрес.

Малко известно е, че пърхотът се появява в резултат на стреса, тъй като имунитетът е понижен и гъбичката причинител на пърхота намира благоприятна среда за развитие.

Сред останалите стресови симптоми са напълняването, настинките, както и синдромът на неспокойните крака – когато изпитваме тежест в крайниците, без да сме ги натоварвали.

Заради откритието, че стресът е заразно състояние, учените препоръчват да не прекарваме дълго време, или поне не и в непосредствена близост, с хора, подложени на стрес – независимо дали става дума за наши колеги в работата, или приятели.

Намерете време да общувате с позитивно настроени хора и вие ще се чувствате далеч по-добре.