Страхът от заболявания е разпространено явление, особено ако отчита достъпността на информацията за всяко и дори за проучените слабо заболявания. Не е изненадващо, че интернет беше признат за причина за масова хипохондрия.

По инициатива на застрахователната компания „Aviva“ британски учени провели изследване, имащо за цел да установи каква част от пациентите преди да отидат на лекар си поставят диагноза самостоятелно.

Установило се, че преди години към самодиагностика са били склонни не повече от 15% от пациентите. А в последните няколко години този показател се е увеличил с 3 пъти – до 44-45%.

За причина за масовата хипохондрия лекарите смятат Интернет и по-точно медицинските сайтове с подробно описание на преките и косвени симптоми на заболяванията, методите за лечение и прогнозите за оздравяване.

Когато четат тези уеб страници повечето хора започват да изпитват страх, който може да се превърне в тягостно потискащо чувство и да отрови и без това трудния живот и изпълнен с предизвикателства живот на съвременния човек.

Постоянният страх може да доведе до проблеми със сърцето, до навика да се консумират от стрес вредни храни и съответно до затлъстяване. Освен това, хората интуитивно усещат чуждия страх.

Едни спират да му обръщат внимание, тъй като не желаят да вземат участие в нечие самоунищожение. Други се опитват да се възползват от този страх като предлагат „спасителни“ витамини, скъпи, но безполезни медицински изделия и други подобни напълно непотребни продукти.

Търсенето на причините за страха – пътят за избавяне от него

Много е важно човек да разбере какво именно го плаши. В този случай знанието наистина е сила, от която страхът се „бои“. Усещането за страх се появява от неизвестността – такава е човешката природа.

Ако внимателно човек се вслуша в самия себе си, е възможно и постепенно да достигне до истината. Не е лошо да се поговори на тази тема с някой друг. Отстрани винаги е по-очевидно, но и трезвият поглед върху предмета на страха е важен, ако се отнася за някакво негативно чувство.

Най-често този страх е с произход от детството. Родителите постоянно напомнят на децата си колко е важно да си мият ръцете и да не си слагат в устата всичко, което им попадне, в противен случай могат да се разболеят. С течение на времето детето ще разбере, в какво се състои проблема с неизмитите ръце и плодове и зеленчуци.

Но насаденият заедно с гласа на загрижената майка страх от заболяване, умножен още с детската чувствителност, остава с човека за цял живот.

На страха очите са големи

Старата пословица напълно съответства на реалностите, тъй като за хората е характерно да преувеличават проблемите. А колкото по-тежко е заболяването, толкова по-малка е вероятността човек да заболее от него.

Обикновено, от неизлечими заболявания страдат 1-2% от населението. Отчитайки броят на населението на планетата, шансът, всъщност са много малки. За това следва и да се напомня постоянно.

Но понякога самият страх от заболявания води до най-страшните, непредвидени последствия. Това се случва, когато човек, заради своите страхове не отива директно в болница.

Ако с години той не е посещавал лечебно заведение и не е ходил на лекар, може да се изпусне важен момент от развитието на някое заболяване и състоянието до толкова да му се влоши, че да се наложи да бъде приет по спешност в болница.