До неотдавна любителския спорт привличаше съвсем малък брой хора, тъй като не всички им харесваха скучните упражнения на гимнастичния килим или с тежести.

Но в последно време се появяват все повече направления на фитнеса, те са достатъчно разнообразни и привличат вниманието на огромен брой хора.

На голяма популярност днес се радва стречинга, който е едновременно и оздравителна гимнастика, и ефективно средство за борба с наднорменото тегло.

Стречинг – фитнес за гъвкавост и отслабване

Благодарение на бързия прогрес в науката и техниката, основната дейност на човека става все по-свързана с физически натоварвания.

Именно затова и заболяванията на опорно-двигателния апарат и затлъстяването се превръщат в най-честите проблеми на хората на средна възраст.

Повечето от нас след напрегнат ден в работата, прекаран в седнало положение, не са готови да посещават фитнес или да се разхождат дълго време.

Това несъмнено се отразява неблагоприятно на здравето в дългосрочна перспектива и затова е важно ежедневно да се изпълнява малък комплекс от упражнения.

Стречингът е бил разработен още през миналия век като средство за рехабилитация при заболявания на опорно-двигателния апарат.

По-късно започва да се използва активно от спортисти за подобряване на състоянието, на показателите на физическо развитие и за възстановяване.

Чрез развитие на гъвкавост и еластичност на мускулите и връзките, упражненията за разтягане добре укрепват мускулите, стягат тялото и спомагат за отслабване.

Именно последното свойство стана повод за нарастване на популярността на това направление на фитнеса сред хора от всички възрасти.

Полза от упражненията за разтягане

Стречингът по своята същност – това е разтягане на мускулите от цялото тяло, което се извършва както в статичен, така и в динамичен режим.

Основата на това фитнес направление са движенията, които човек не извършва често в своето ежедневие, но те са важни са пълноценното функциониране на организма.

Сред полезните свойства на стречинга са следните:

• Позволява придаване на обикновените движения на лекота и непринуденост;
• Помага за подобряване на функцията на всички органи и системи;

• Прави тялото по-гъвкаво, а мускулите и връзките еластични;
• Подобрява кръвообращението и оток на лимфата;

• Укрепва мускулите, като стяга цялото тяло;
• Доброто разтягане на краката осигурява еластични и стегнати бедра и дупе;
• Помага за справяне с мастните отлагания в проблемните места;

За да правим стречинг не е нужно да имаме, дори и специална физическа подготовка.

Достатъчно е просто да се изберат движенията, които могат да се направят без специално натоварване.

Приоритетни трябва да бъдат упражненията, насочени към раздвижване на проблемните зони.

Разграничават се 3 типа женски фигури в зависимост от това къде се отлагат най-много мазнини – ябълки, круши, пясъчен часовник.

За всеки тип се подбират отделни упражнения, които дават необходимия ефект.

Важно е периодично комплексът да се видоизменя, за да не стават тренировките скучни и еднообразни.

Основни правила за стречинг за начинаещи

Особената привлекателност на стречинга се състои още и в това, че всички упражнения са достатъчно прости и безопасни и затова с лекота могат да се правят в домашни условия.

Това направление на фитнеса постоянно се усъвършенства и развива, в някои моменти включва, дори и йога елементи.

Но преди да започнете да се разтягате, е добре да се консултирате с опитен инструктор, който да ви покаже основните упражнения, както и да ви препоръча тези, които са най-подходящи за вас.