Какво представлява стресът?

Стресът е нормална физическа реакция на събития, които ви карат да се чувствате в опасност или по някакъв друг начин застрашени.

Когато се почувствате в опасност, тялото ви чрез освобождаване на вещества в кръвта, които ви дават повече енергия и сила, което е полезно, ако стресът е предизвикан от физическа опасност.

Но стресът може да окаже и негативно въздействие върху организма, ако е в отговор на по-силни емоция и тази допълнителна енергия е невъзможно да бъде оползотворена.

Стресът е начин на организма да се защити. Помага ви да останете фокусиран, енергичен и дисциплиниран.

В извънредни ситуации тази реакция на организма може да ви спаси живота, като ви прави по-силни, за да се защитите например да ударите спирачки, за да избегнете катастрофа.

Стресът също ви помага да се изправяте пред предизвикателствата. Стресът е това, което ви държи на крака по време на работна презентация или ви кара да учите за изпит, когато искате да сърфирате в интернет или да гледате телевизия.

Но след определено положение стресът престава да бъде полезен и може да нанесе немалки вреди на здравето ви, настроението ви, продуктивността ви, взаимоотношенията ви и качеството ви на живот.

Симптоми на стрес

Стресът е неизбежна част от нашия съвременен начин на живот, който се отразява на различни аспекти на нашето съществуване.

Влиянието му може да се прояви на когнитивно, емоционално, физиологично и поведенческо равнище.

Неконтролираният стрес може да има сериозни последици за здравето и благополучието ни, затова е от съществено значение да разпознаем симптомите му и да научим как да се справяме с него.

Когнитивните симптоми на стреса са свързани със засилена активност на мозъка.

Когато сме подложени на натиск и изпитваме стрес, може да се сблъскаме с проблеми в паметта и да ни бъде трудно да се концентрираме върху задачите си.

Често се улавяме, че се тревожим постоянно, преценяваме негативно ситуации или прекаляваме с последиците от даден проблем.

Това може да ни доведе до неспособност да се наслаждаваме на момента, тъй като умът ни се затваря във вечната грижа за бъдещето.

Емоционалните симптоми на стреса са наситени с интензивни чувства. Усещаме се постоянно претоварени, лесно станало раздразнителни и притеснени.

Това води до постоянна вътрешна възбуда, която прави трудно да се отпуснем и наистина релаксираме. Чувството за самотност и изолация е често споделяно от тези, които изпитват продължителен стрес.

Понякога се усеща, че никой не разбира какво преживяваме, което може да ни отдалечи от близките ни хора.

Физиологичните симптоми на стреса могат да бъдат разнообразни и често ни изненадват. Стресът може да се отрази на тялото ни чрез различни болки – от главоболие и напрежение в мускулите до болки в гърдите и сърцебиение.

Нередовното хранене и стресът могат да предизвикат дисбаланс в храносмилателната система, довеждайки до диария или запек. Гаденето и виенето на свят също са обичайни реакции при по-интензивен стрес.

Поведенческите симптоми на стреса могат да се проявят в различни действия, които са реакция на организма ни към усещането за натиск.

Някои хора започват да отлагат задълженията си, защото се чувстват претоварени и безмощни пред толкова работа.

Изолацията е често срещана при стресирани хора, тъй като те търсят спокойствие и време за възстановяване далеч от другите.

Този вид поведение може да увеличи усещането за самотност и да затрудни възстановяването от стреса.

Лечение на стрес

За да бъдете в състояние да се справите със стреса, е важно да разпознавате неговите симптоми и да осъзнаете, че те могат да ви създадат здравословни проблеми.

Има няколко начина за намаляване на ефекта, който стресът има върху вас единия, от които е да си помогнем сами.

Тренировките и спортуването изобщо е много полезно за ограничаване на ефектите на стреса, освен това ще поддържате добро общото си здравословно състояние.

Можете да ходите бързо пеша, когато ходите до супермаркета да пазарувате. Препоръчително е умерената физическата активност да бъде поне 150 минути седмично.

Като под умерена физическа активност се разбира, че интензитетът на движенията ви трябва да бъде такъв, че пулсът ви да се ускори, дишането ви да стане интензивно и да се почувствате загряване.Можете 5 пъти седмично да тренирате по 30 минути.

Съществуват и редица други начини за управление и контрол на стреса:

  • Управлявайте времето си по-ефективно и изпълнявайте приоритетните си задачи първи.
  • Трябва да се опитате да водите на здравословен начин на живот като се храните балансирано и се уверите, че спите достатъчно.
  • Трябва да си знаете ограниченията и да не се захващате с прекалено много дейности.
  • Разберете какво ви депресира и се опитайте да не съсредоточавате мислите си върху него. Ще подобрите състоянието си, ако поговорите за това с приятел или с някой от семейството.
  • Опитайте се да попадате в ситуации, които ви карат да се чувствате ядосани или разстроени.
  • Приемете нещата, които не можете да промените и се концентрирайте върху тези над които имате контрол.

Отделяйте време на нещата, които ви карат да се чувствате спокойни – по-вероятно е да пренебрегвате хобитата си, ако сте стресирани.