Описание

Стрии са вид кожни белези, представляващи розови, червени или пурпурни участъци на разкъсване на горната повърхност на кожата.

Най-често се появяват по корема, гърдите, горната част на ръцете, бедрата и седалището и впоследствие цветът им избледнява до бял или сив.

Това компрометиране на кожната повърхност е особено често срещано при жени през втората половина на бременността.

Какви са симптомите?

Не всички кожни белези изглеждат по един и същ начин.

Техният цвят и форма варират в зависимост от преди колко време са се появили, какво ги е причинило и на кое място по кожата са локализирани.

 Най-често измененията са:

• Микроразкъсвания на кожата, от които се появяват ивици или линии по нея;
• Множество розови, червени или пурпурни ивици;
• Ивици с наситен цвят, които избледнява с течена на времето като придобиват светлорозов, бял или сив цвят.

В някои случаи стриите могат да засегнат големи кожни пространства.

Потърсете лекуващия си лекар, ако сте загрижени за външния вид на кожата си или ако кожните микроразкъсвания са обхванали прекали големи кожни пространства.

Медицинският специалист ще установи причината и ще ви посочи възможните варианти за лечение.

Какви са причините?

Този вид нарушения в повърхността на кожата се причиняват буквално от нейното прекалено разтягане.

Те стават по-големи, когато едновременно с появата им е увеличена секрецията на надбъбречния хормон кортизон, който способства за отслабване на еластичните кожни влакна.

Най-често причините за появата на стрии са:

• Бременност –при повечето жени се появяват до края на бременността, а най-вероятно причината за това е физическото разтягане на кожата поради нарастването най-вече на големината на корема, като за това допринасят и повишените нива на някои хормони.

• Наддаване на тегло – понякога се развиват при значително рязко покачване на теглото, например при щангистите най-често се появяват по кожата на ръцете. А при подрастващите могат да бъдат забелязани в периода на ускорения растеж на височина;

Употреба на лекарства – използването на кортикостероиди под формата на кремове, лосиони и таблетки или системен прием на стероиди е много вероятно да предизвика появяването на този вид кожни белези.

Заболявания или състояния – синдромът на Кушинг, както и при заболявания на надбъбречната жлеза могат да станат причина за появата на подобни малки разкъсвания на кожната повърхност.

Лечение на стрии

Тези кожни образувания могат да се превърнат в сериозен козметичен проблем, въпреки това те са безвредни и често избледняват с течение на времето и не се нуждаят от медицинско лечение.

Ако все пак потърсите лечение, трябва да знаете, че всички терапии са ефективни само отчасти и няма да премахнат този вид кожни белези напълно.

За подобряване на външния вид на стриите се прилага следното:

• Крем третиноин – някои изследвания показват, че кремовете с тази активна съставка лекарственото вещество третиноин водят до подобряване на външния вид на стриите. При участвалите в изследването се наблюдава намаляване размера на този вид кожни белези и запазват своя първоначален розов или червен цвят. Третиноинът спомага за възстановяването на колагена, което прави засегнатият кожен участък да изглежда останалата нормална кожа. Но терапията с този крем не е ефективни при по-стари стрии.

Лазерна терапия – използват се концентрирани лазерни лъчи, които се насочват към засегнатата кожа и стимулират растежа на колаген, еластин или производството на меланин в кожата.

Микродермабразио – при тази процедура нежно се отстранява най-горният слой на кожата, което предизвиква растежа на нова по-еластична.