Всяка жена се страхува, че тялото ѝ ще се промени и ще загуби стройната си фигура след раждането. Обикновено тези страхове възникват още в етапа на планиране на бременността. За съжаление, те не са безпочвени.

Много майки, които износват дете, качват много килограми и не могат след това да се избавят от тях.

Как да се подготвим за бременността? Как да следим за тялото, храненето и да предотвратим появата на стрии? Трябва ли да се спортува?

Грижа за фигурата преди забременяване

Бременността – това не е повод да се отказваме от физическа активност, да преставаме да се грижим за себе си, за своето тяло и да ядем като за двама.

След раждането и мъжът, и растящото дете трябва да виждат красива, поддържана и стройна съпруга и майка, а не измъчена, разочаровала се от своята външност жена.

Бъдещата майка трябва да започне да си обръща повече внимание още преди зачеването. Това ще ѝ помогне да си запази фигурата в периода на бременността и преди раждането.

На първо място, за тази цел се препоръчват физически упражнения, насочени към укрепване на коремната преса. 15-20 минути на ден ще са предостатъчни.

Това ще помогне за формиране на тънка талия, за оформяне на плосък корем, и за възстановяване на фигурата след раждането в най-кратки срокове.

Също може да се поддържа стандартен график на тренировки, ако спортът е неизменна част от живота, преди и след бременността.

Храненето е още един немаловажен елемент, на който се препоръчва да се обърне внимание още преди зачеването. През този етап могат да се спазват диети, но по-добре е да се премине към правилно, здравословно хранене.

Когато свикне към такова меню, бременната жена може без усилия да си запази килограмите и бързо да си върне формата и пропорциите на тялото след раждането.

Грижа за тялото и за кожата

По време на бременност тялото на жената се покрива със стрии, защото плодът расте, кожата се разтяга, в резултат на което изтънява. За да се предотврати това, следва още от ранна бременност да се използват специални козметични средства против стрии и овлажняващи масла.

Най-важното е това да се прави редовно. Също е необходимо минимум 2 пъти дневно да се взема душ, и то контрастен. Помага за запазване на еластичността, подготвя гърдите за кърмене и предотвратява разширени вени.

Освен стрии по време на бременност може да се появи и целулит. За неговото предотвратяване се препоръчва да се прави масаж на кожата със суха четка.

Способства за подобряване на кръвообращението, за разграждане на мастните отлагания и за повишаване на еластичността на кожата.

След процедурата на обработените участъци е необходимо нанасянето на овлажняващи или антицелулитни кремове.

Редовното извършване на масажи помага за запазване на фигурата и на желания релеф на тялото по време на бременност.

Правилно хранене за бъдещи майки

Много бременни жени смятат, че трябва да ядат за двама, но това е неправилно и може да доведе до трупане на излишни килограми.

За детето са необходими хранителни вещества и витамини, но в много по-малко количество, отколкото за бъдещата майка.

Най-важното е не да се яде много, а да се похапва здравословна храна. За тази цел бъдещите майки трябва да си преразгледат хранителния режим.

На първо място, трябва максимално да се ограничи вредната храна – пикантна, тестена,пържена, бургери, за предпочитане са плодове, зеленчуци, леки супи, риби и постни ястия.

С напредването на бременността се препоръчва намаляване на порциите с 1/3, но за сметка на това се увеличава кратността на храненията. Дробното хранене помага за предотвратяване на преяждане, киселини и тежест в стомаха.

Запазване на физическа активност при бременност

След успешно зачеване е важно да се знае, че бременността не е повод 9 месеца да прекарваме времето си основно в седнало и легнало положение. Така няма да можем да си запазим фигурата и значителното наддаване на килограми, които трудно се свалят, е гарантирано.

Това не означава, че трябва да се ходи на фитнес и интензивно да се спортува. За бременните са разрешени само умерени физически натоварвания и то само при липса на противопоказания.