Обикновено, хранителните добавки се знаят повече от по-сериозно трениращите. Ако сте на етап, в който отчаяно се опитвате да свалите последните 1 -2 килограма до мечтаното тяло, най-вероятно, сте започнали да се интересувате и от средства, с които да забързате този процес.

А щом сте отворили тази статия, най-вероятно, вече сте разбрали за линоловата киселина, която според някои специалисти може да ви помогне битката. Дали наистина това е така?

Какво представлява CLA

Конюгираната линолова киселина е производно на линоловата мастна киселина, която се намира основно в млечни продукти и говежда месо. Всъщност, тя представлява транс-мазнина, която обаче няма общо с индустриалните транс-мазнини.

Тя спада към омега-6 мастните киселини.

Как действа тази мастна киселина

Липопротеин липаза (LPL) е ензим, който пренася мазнините в кръвта към мастните клетки. CLA, всъщност, блокира активността на този ензим.

Освен това се счита, че тази форма на линоловата киселина стимулира разграждането на телесните мазнини. Проучвания показват, че редовният прием  води да увеличаване на базалната метаболитна скорост.

По този начин приетите калории от храната се превръщат по-ефективно в енергия. Счита се, че при прием на CLA увеличава енергийният разход, а не понижава директно телесното тегло.

Учени от американски университет са направили интересен експеримент върху лабораторни мишки. Те били подложени на експериментална диета само с конюгирана линолова киселина. След известно време било установено, че мускулната им тъкан била осезаемо увеличена, за сметка на мастната тъкан.

Това означава, че CLA съдейства за увеличаване на мускулната тъкан. Отдавна е доказано, че колкото повече мускулна маса имаме, толкова повече калории ще горим по време на покой.

Натъкнахме се на някои проучвания, според които, конюгираната линолова киселина има и други ползи за здравето, различни от влизането в по-добра форма. Те гласят, че CLA спомага за понижаването на нивата на лошия холестерол (LDL) и общият холестерол. Макар и да не са напълно потвърдени, съществуват проучвания в областта, които показват, че дългосрочният прием на линолово киселина намалява риска от развитие на атеросклероза и от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Какъв е препоръчителният план за прием на добавката за постигане на най-добри резултати

Специалисти по диетика и хранене са установили, че за видими резултати, хранителната добавка трябва да се пие в продължение на 12 седмици. Препоръчителният дневен прием, според някои източници е 1600 mg конюгирана линолова киселина.

Гарантиран ли е ефектът

Истината е, че проучванията за ефекта на тази добавка са доста разногласни. Според някои, тя няма никакъв ефект, докато други успяват да обяснят ефекта ѝ и да го докажат.

Истината е, че без правилен хранителен режим и добро нива на физическа активност, хубавото тяло не би могла да се постигне!