Всякакви отклонения от нормата плашат, но рядко хората се учат да живеят и да съжителстват с това, което не им доставя осезаем дискомфорт.

На какво може да са признак студените ръце

Такава патология са постоянно студените ръце. На пръв поглед, няма пряка вреда от този проблем, просто по-често се опитват да си сгреят ръцете, за да не превърнат в Ледената кралица.

Лекарите обаче отбелязват, че игнорирането на този сигнал на организма не е препоръчително, тъй като липсата на топлина в ръцете, това е признак на сериозно нарушение в организма.

Обикновено, от чувство на студенина на дланите и на стъпалата се оплакват по-възрастните. Първо, това се обуславя от нарушение на кръвоснабдяването в резултат на изменение на съдовата стена, загуба на нейната еластичност, а също и слабост на сърдечния мускул, който не е в състояние да изпомпва кръв.

Преодолява съпротивата на кръвоносните съдове, в отдалечените части на сърцето на тялото – дланите и стъпалата.

Хормоналните изменения от напредването на възрастта имат съвсем немаловажно значение в кръвоснабдяването на крайниците.

Затова хората на възраст не трябва да се притесняват и да крият проявленията на тази патология, а да се консултират как ситуацията може да се поправи.

Патологични състояния

Само на възрастта този проблем не може да се приписва. Често се наблюдава при млади и в разцвета на силите си хора. В този случай е необходимо да се проверят редица патологични състояния.

Захарен диабет

Често изстиване на дланите настъпва при диабет, когато се нарушава преминаването на импулсите в периферните нервни окончания, правилният импулс не стига до пръстите, в резултат се усеща студ.

Тютюнопушене

Такъв негативен ефект притежава и вреден навик, какъвто е тютюнопушенето, което може да е причина за гангрена и ампутации на крайниците.

Едно дърпане предизвиква продължителен спазъм на кръвоносните съдове, понижава се снабдяването с кръв, появява се усещане за студ, което впоследствие може да доведе до необратими последствия.

Неправилно хранене

Липсата на достатъчно белтъчини и мазнини в храненето може да доведе до неприятни усещания. Особено често с този проблем могат да се сблъскат жени, практикуващи разнообразни диети.

При хранене с недостатъчно калории организмът изпитва остър недостиг на необходимите му за образуване на енергия компоненти.

Така трябва да предпочитаме балансирания хранителен режим, при който в необходимия обем ще присъстват всички компоненти.

Проблеми с кръвообращението

Вродената аномалия на кръвоснабдяването, болест на Рейно, е причина за понижаване на температурата в крайниците, отбелязват хирурзи.

Това заболяване води до спазъм на малките артерии. Вследствие на това крайниците трудно понасят ниските температури, например, от водата и от въздуха.

Внимание трябва да се обърне, ако те си променят цвета, станат бели и дори синкави. Пристъпът може да продължи няколко часа, след което кожата се зачервява, започва да пари, появяват се болки.

При наличие на този проблем е необходима консултация с хирург.

Съдова дистония

Възможно е редуване на студени и топли вълни, налягането се понижава, появява се уморяване и се наблюдава раздразнителност, като изследванията не показват никаква патология.

Заболявания на щитовидната жлеза

Проблемите възникват, заради нарушения на хормоналната регулация, заради което е отговорна жлезата, човек може да изглежда вял и потиснат, да има наднормено тегло, постоянно да му се спи.

Остеохондроза

На фона на деформацията и изтъняване на дисковете между прешлените започва притискане на гръбначния мозък, а също и на съдовете наоколо, нарушава се циркулацията на кръв и се появява чувство за парене в ръцете.

Причините са много, и е необходимо детайлно да ги познаваме. Това ще ни позволи навреме да установим проблема и да започнем лечение.

Диагностика на проблема

Самолечение в такава ситуация е недопустимо. Навреме назначеното правилно лечение помага за справяне с неприятните усещания и за предотвратяване на по-нататъшното развитие на болестта, да се избегнат възможни усложнения.

За изясняване на причините защо ръцете са постоянно студени, е необходимо пълноценно изследване. Обикновено могат да вземат участие терапевти, ендокринолози, гастроентеролози, съдови хирурзи, хематолози и т.н.

По време на консултация и първичен преглед лекарите проучват състоянието на пациента, мерят кръвно и дават направления за общи изследвания. След това при необходимост списъкът може да се разшири.

Необходима терапия

Лечението ще се подбира, като се изхожда от това какво заболяване е предизвикало проблема.

При лечение се използват вазоактивни препарати, подобряващи кръвоснабдяването, физиотерапевтични процедури, масаж, нормализират хормоналния фон, подбират лечебната диета.