Сутрешното кихане и хрема най-често са признаци на настинка или алергия. Понякога такива симптоми са индикация за сериозно заболяване.

Сутрешната хрема и кихане за много хора са обичайно начало на деня. И тъй като такъв симптом не пречи на трудовата активност на хората и не влошава качеството на техния живот, малцина са тези, които обръщат внимание на това.

Въпреки това не следва човек да се отнася толкова пренебрежително към този, на пръв поглед, несериозен здравословен проблем.

Лекарите твърдят, че сутрешната хрема в някои случаи може да бъде индикация за развитие на сериозно заболяване, поради това посещение при лекар и изследване на организма в такива случаи, не би било излишно.

Най-честите причини за сутрешно кихане и хрема

Хремата и кихането са защитни реакции на организма, които способстват за отстраняването на чуждите за организма частици от носоглътката. Под налягане въздушният поток се изтласква от носоглътката, при това се отстранява излишната слуз, микроорганизми, алергени, прахови частици и други компоненти.

Към най-разпространените причини за сутрешното кихане и хрема се отнасят:

• Преохлаждане – ако вие спите в студена стая – например не затваряте прозореца при студено време, то е много вероятно на сутринта да подсмърчате. Естествено, за няколко часа сън имунната ви система няма да позволи на вашия организъм да се разболее, въпреки това леки симптоми във вид на хрема и кихане са възможни.

• Алергична реакция на животинска козина – кихането и хремата сутрин – това са едни от най-честите симптоми на алергия към косми на животни. Ако във вашия дом има домашен любимец, особено, ако то спи във вашата спалня, то най-често причината за сутрешния ви дискомфорт се крие в космите на животното.

• Алергия към домашен прах – да се избавите напълно от праха от вашия дом е почти невъзможно. Редовното мокро почистване само намалява неговата концентрация във въздуха, което го прави по-малко опасен за алергичните хора.

Следва да се има предвид, че възглавниците и завивките са едни от най-добрите прахоуловители. В тях се развиват акари, чийто изпражнения /под формата на фини прахови частици/могат да предизвикат алергични реакции. Лекарите препоръчват внимателно да се избират одеяла и възглавници и редовно да се перат и почистват.

• Алергия към полени – сутрешното кихане и хрема са вероятен признак на алергия към полени. През лятото, повечето от нас обикновено спят на отворени прозорци, което способства за попадането на цветен прашец в спалните ни. За съжаление, избягването на контакта с полени е практически невъзможно, тъй като в периода на цъфтеж той е навсякъде.

• Хронична хрема – при хронична хрема обилното отделяне на назални секрети се случва предимно сутрин. И след като носът е спрял да тече, това не означава, че е преминал и възпалителния процес.

Как да решите проблема?

Лечението на сутрешното кихане и хрема на първо място зависи от причината, довела до появата на тези симптоми. Ако причината за това състояние сутрин е алергия, то на човек обикновено му се назначават антихистамини.

Тези лекарствени препарати потискат обработката на хистамин – медиатор, предизвикващ вазодилатация, оток, силно съкращаване на мускулите, сърбеж и парене в носоглътката. Също така на пациента могат да се назначат вазоконстрикторни капки и спрейове, както и хормонални кремове и спрейове.

Ако човек има възможност да избягва контакт със съответния алерген, то лечение обикновено не се провежда.