През последните няколко дни се отчитат устойчиво намаление на новите заболели от коронавирус, и то въпреки сравнително мащабното тестване, което се провежда.

Това бе забелязано и от оперативния щаб, като съобщиха, че под карантина са били поставени над 120 000 у нас.

Епидемията от коронавирус у нас върви към своя край

Според предварителните оценки, ако не бяха въведени своевременно противоепидемичните мерки у нас е много вероятно заболеваемостта да бе достигнала до много по-високи нива.

От оперативния щаб изчисляват, че заболеваемостта с натрупване през последните 2 седмици намалява, като пикът на показателя е достигнат около Гергьовден.

В началото на април заболелите у нас са били средно около 4,5 на 100 000, в началото на май обаче се покачват до около 10 и към средата на месеца вече са около са около 7,8.

Динамиката при един от най-важните показатели къде се намира страната в настоящата коронавирусна пандемия е коефициентът на заразност. От оперативния щаб разкриват, че при коронавирусна инфекция всеки заболял може да зарази до трима.

У нас в началото на епидемията, когато бе обявено извънредното положение коефициентът на заразност е достигал до 1,7, макар и председателят на оперативния щаб да бе съобщил, че тогава е достигал до 3,5.

Изглежда информацията не е бил съвсем точна и това, което бе изнесено днес като данни от директора на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ, е най-точно.

Около Гергьовден един заболял е заразявал средно около 1,17 души, а сега показателят се понижил до малко над 1. За да може да се говори за истинско овладяване на епидемията у нас, е необходимо репродуктивното число на вируса да падне под 1, както вече стана в Германия.

Там достигна до 0,7, но впоследствие бе отчетено леко повишение, до около 1.

Хигиена и социална дистанция ще ускорят края на епидемията

За да може да падне този показател под 1 и у нас е необходима малко повече дисциплина и съобразяване с мерките, които са разписани в заповедите на здравния министър.

От оперативния щаб днес дадоха и още една успокоителна информация, която показва, че епидемията у нас върви към своя край, за колко време се удвояват потвърдените лабораторно заразени.

Първоначално се увеличават двойно за 10 дни, след това темпото се забавя до 12 дни, а сега е необходим повече от месец, за да се удвояват потвърдените случаи.

Разбира се, само по себе си удвояването не означава нищо, тъй като не се включват оздравелите и случаите на летален изход, но все пак е важен показател.

Заключението на директора на Националния център е, че възприетите у нас противоепидемични мерки са реално ефективни, но не се спазва изискването за социална дистанция, както и за хигиенните мерки.

При добре функционираща система на здравеопазване се спазват мерките, които се налагат, гражданите ги зачитат и не ги подлагат на ожесточена критика.

Недоверие в институциите причина за постоянните критики към мерките

У нас традиционно доверието в институциите е ниско и затова повечето българи, видно и от коментарите в социалните мрежи, предпочитат да критикуват всяко едно нещо, което се обявява като мярка.

Разбира се, може би има известно основание, тъй като прекалено много се забавиха мерките от страна на правителството в посока компенсиране на тези, макар и минимално със средства за преживяване.

Още повече, че бяха забавени обезщетенията за безработица с цели 2 седмици. Изобщо пък да не се повдига темата с безлихвените кредити, които уж щяха да се отпускат с хиляда условия.

Всяко едно забавяне от страна на правителството на свежи пари за икономиката, означава допълнителен спад на потреблението, а оттам много по-бавно възстановяване, връщането на нивата на безработица на нивата от преди 13 март.

Това протакане е ясно с каква цел се прави, да не се налага бюджета да разчита на заемно финансиране, но вредата от това е много по-малко от счетоводното поддържане на изкуствен баланс на фиска.

Въпреки положителните новини от днес има и една много неприятна, стигнало се е до летален изход при съвсем млад мъж, на едва 31 години, за който е установено, че е страдал от диабет.

Колкото и да е опасно това заболяване, в млада възраст тялото разполага с доста компенсационни механизми, а и сили, за да се справи с комбинацията от двете заболявания – коронавирус и евентуално обостряне на диабет.