Излетелите от устата миниатюрни капчици, съдържащи вируса, могат повече от 10 минути да останат във въздуха в затворени помещения.

Резултатите от ограничено по мащаб изследване, проведено от група учени от Националния здравен институт на САЩ, са публикувани в списание на Националната академия на науките отвъд океана.

При говорене на висок тон COVID-19 се разпространява невероятно бързо

Изследователите провеждат експеримент, по време на който човек в продължение на 25 минути силно повтарял репликата „Бъдете здрави!”, като главата му била в затворена кутия.

Лазерно осветление позволявало на учените да видят миниатюрните капки слюнка, които излитали от устата на говорещия, като ги наблюдавали и пресмятали.

Капките се задържали във въздуха средно 12 минути. Според оценки на изследователите, които вземат предвид данните за концентрацията на частици на коронавируса в слюнката, в затворено помещение за всяка минута във въздуха попадат няколко хиляди капки слюнка, съдържащи вирусни частици.

И този токсичен аерозол остава в помещението най-малко 8 минути. Колкото на по-висок тон и по-експресивно говорим, толкова повече капки се отделят във въздуха.

Както отбелязват изследователи, този експеримент нагледно демонстрира защо е толкова лесно заразяването с коронавирус в затворено помещение, ако там има и други хора, и защо защитните маски, които не позволяват на капките слюнка да се разпространят от устата при разговор, могат да помогнат за предотвратяване на заразяване.

При горещо време носенето на маски става все по-проблематично

Това изследване потвърждава, че мярката у нас маските да са задължителни за закрити обществени места, да е напълно обоснована.

Разбира се, вероятността от заразяване не е изключена напълно, но поне намалява с над 50%.

Друга опасност от носенето на маски, особено през предстоящите топли дни, е затрудненото дишане. Възможно е да се стигне до спарване, особено в помещенията, които няма климатици.

Не трябва да се забравя и, че предходно изследване показа, че климатичните инсталации допринасят за разпространение на коронавируса, затова и почти навсякъде са спрени.

Дори в една от заповедите на здравния министър е забранено да се пускат климатици в музеи, театри и кина, на които беше позволено да отворят от понеделник.