Епидемиологичната обстановка по цял свят остава доста усложнена и особено в Европа, където заболелите само в държавите-членки на ЕС по приблизителни изчисления надхвърля 300 000.

Заразените в ЕС със 100 000 повече, отколкото в САЩ

Испания през изминалите 24 часа отчете близка до рекордната смъртност от COVID-19, над 900 са починалите, в Италия е регистриран лек спад по този показател. Но въпреки това случаите на летален изход продължават да са изключително високи нива вече повече от 2 седмици.

В Испания новите случаи над 8000 за 24 часа, а заболелите в страната надхвърлиха 100 000, а в Италия са вече над 110 000.

На Апенините днес новите потвърдени случаи на заразяване са повече, отколкото вчера, но все пак се задържат на нива от под 5000.

Новите данни от вече над 203 държави, в които има потвърдени случаи на заразяване, показват леко понижаване на темповете на разпространение на вируса.

На 31 март са регистрирани над 73 000 нови заразени, а за предходните 24 часа около 72 500.

Ако няколко поредни дни се задържат на тези нива, може да се постигне равновесие в глобален мащаб и поне ще има яснота какви са пиковите възможности за разпространение на новия вирус.

Стария континент продължава да е епицентърът на пандемията и макар заболелите в САЩ вече да надхвърлиха 200 000, само в ЕС, състоящ се от 27 държави, отчита със 100 000 повече заразени.

Пандемията едва сега обхваща САЩ, а в Европа се очаква или може би е достигнат пика, това към момента никой не се наема да определи.

Едва след края на пандемичната коронавирус вълна може да се направи анализ и оценка в кой точно момент е достигнат пика.

Каква е връзката между студът и валежите и новия вирус

Един от факторите, който допринася за разпространението на вируса, може би е студената вълна, обхванала голяма част от Европа. Температурите през последните 24-48 часа се понижиха значително и достигнаха типично зимни стойности.

За грипните вируси се знае, че се разпространяват много по-бързо при сухо и хладно време. За коронавируса данните са все по-противоречиви.

Според последните най-благоприятни условия за неговото оцеляване и репликация са влажното и студено време, както е сега и се очаква да продължи да е такова и в следващите дни.

Испания е слънчева и топла страна, температурите там са доста по-високи, отколкото в Източна и Централна Европа, както и в част от Западна, затова най-вероятно температурата и влажността не са толкова значим фактор или поне не се отразяват незабавно на заболеваемостта.

Най-големите надежди са, че със затоплянето на времето в Северното полукълбо и повишаване на слънчевото греене вирусът ще започне бавно да се разпространява.

В тази насока опасение буди ситуацията в Бразилия, където въпреки разположението около Екватора, където през цялата година поддържа температури над 22-25 градуса, се отчита доста голям брой нови заболели, над 1000 само за денонощие.

В Еквадор, където също през цялата година е над 20 градуса, заразените са над 2000.

Възможно е да има отражение след няколко дни, в студените и влажни първи дни на април ще се заразят повече хора и съответно повечето нови случаи следва да се очакват в близките 4-5 дни, при изтичане на инкубационния период.

2 нови жертви на коронавирус, едната на едва 40 години

У нас също за пореден ден бяха установени нови случаи на заразяване, като от изследваните от 1 април проби, положителните са 10. Повечето от тях са от жители на София, и са 2 са от Благоевград.

Това не са окончателният брой за днес, очаква се на сутрешния брифинг да бъдат обявени. Рязко се увеличава на хоспитализираните с коронавирус, съгласно представените данни от здравното министерство към 17 часа, те са над 200.

Нарастват и болните в тежко състояние, които са преместени в интензивни отделения, и вече са 18. За единият от тях стана ясно, че е военнослужещ от Пловдив и е настанен в частна болница.

До два случая на летален изход при заразени с коронавирус се стигна у нас през днешния ден, като при втория се касае за млад мъж на едва 40 години, който е получил внезапен сърдечен арест. Така общият брой на починалите с COVID-19 стигна 10.

Основните математически модели показват, че пикът на епидемията у нас се очаква да премине след Великден – около 20-25 април.